'Wie ben ik?' vroeg actrice Meral Polat zich af

Na het overlijden van haar vader begon actrice en zangeres Meral Polat aan een innerlijke reis met als hoofdvraag: wie ben ik? Samen met haar bandleden reisde ze af naar Dersim, het gebied van haar voorouders. 

Meral Polat is als actrice vooral bekend van haar acteerwerk in films en series, zoals Keyzer & De Boer Advocaten en De Luizenmoeder. Zingen is echter haar grootste passie, en dan het liefst in de taal van haar ouders: het Koerdisch- een taal die tot 1980 om politieke redenen verboden was. 

'We hebben de keuze om te kiezen voor haat of liefde'

Meral Polat

Meral had een sterke band met haar vader, die twee jaar geleden overleed. Hij liet haar altijd vrij in haar keuzes en motiveerde haar om haar muzikale ambities na te streven. Na zijn overlijden begon Meral aan een innerlijke reis met als hoofdvraag: wie ben ik? Ze dook in haar vaders brieven en gedichten, en besloot om samen met haar bandleden naar Dersim af te reizen, het gebied van haar voorouders. Hier kwam ze niet alleen oog in oog te staan met haar eigen wortels, maar ook met de wortels van de mensheid.

Meral ziet het leven als een leerschool, waarin ze steeds wordt uitgedaagd om keuzes te maken: “Wij hebben als mens de keuze om te kiezen voor haat of liefde, wij zijn vol mogelijkheden.”

Bekijk hier deze aflevering

De inspiratietekst van Meral Polat

Ik ben een mens, belichaming van vrijheid
Diep van binnen heb ik geen weet van onderscheid of ongelijkheid
Soms lach ik, soms huil ik
Ik ben ouder, kind, zomaar een kind
Wie ik ben? Mens

Man en vrouw, aan elkaar gelijk
Oud of jong, wijs of dwaas;
Ik zou niemand verdriet willen doen
Ik ben migrant, thuisloos, arbeider, leider
Wie ik ben? Mens

Een koud hart is als de winter, als de herfst
Alsof er hekken rond de poorten van de liefde staan
Wie blind is ziet het niet, wie doof is hoort het niet
Ik ben een dorp, een stad, een land, de wereld
Wie ik ben? Mens

- Ezî-k-me (wie ben ik?), Meral Polat