De oorlog in Oekraïne houdt de hele wereld in zijn greep. Veel mensen willen helpen. Maar hoe kan je vanaf de bank iets betekenen? Wij zetten een paar opties onder elkaar (lees het hieronder).

IkGeef Giro555

Kamers boeken

Een Airbnb boeken in Kyiv lijkt op dit moment niet de meest logische beslissing om te maken, maar we raden je aan om het tóch te doen. Mensen gaan er niet daadwerkelijk heen, maar boeken Airbnb’s in Kyiv met de boodschap erbij dat ze willen helpen. Op deze manier krijgen Oekraïners in nood het geld dat ze nodig hebben. "Op een dag ga ik je écht bezoeken", luidt een van de boodschappen bij een boeking.

Een Airbnb boeking om Oekraïners te steunen

Inzamelingsacties

Ook zijn er veel inzamelingsacties die worden georganiseerd. Een voorbeeld daarvan is die van restaurant Borisov in Amsterdam. Op Facebook en Instagram roepen ze mensen op om powerbanks, telefoonkabels, zaklampen, walkie talkies, batterijen en generatoren die ze kwijt kunnen te doneren. Op hun Instagram stories laten ze zien wat ze binnenkrijgen en hoe de inzamelingsactie gaat.

Restaurants reviewen

Met een simpel bericht kan je de Russische bevolking aan het denken zetten. De actiegroep Anonymous heeft mensen opgeroepen om reviews achter te laten bij restaurants in Rusland. Op deze manier kunnen ze Russen laten weten wat er aan de hand is in de wereld. "Ik weet niet hoe het eten hier smaakt, en ik zal het waarschijnlijk ook niet proberen omdat Rusland een oorlog is begonnen in Oekraïne", klinkt een van de reviews. "Jullie leider verstopt zich in een bunker en jullie zonen sterven aan het front."

Vertaling van een review die is achtergelaten voor een restaurant in Rusland

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat je kan doen om Oekraïners te helpen, er zijn uiteraard nog veel meer organisaties en acties die je kan steunen. Ga voor meer informatie naar giro555.nl.