Er is een daling te zien in het aantal meldingen van datingfraude, maar er wordt veel meer geld buitgemaakt ten opzichte van vorig jaar. Schade door online datingfraude verdubbelde dit jaar per persoon opzichte van 2019. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die onderzoeksjournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) opvroeg bij de Fraudehelpdesk.
Tot november van dit jaar maakten datingscammers al bijna 3.5 miljoen euro buit van 212 Nederlandse slachtoffers. In 2019 was dat nog 3,7 miljoen euro van 412 slachtoffers. Voor deze vorm van fraude bouwen scammers - veelal afkomstig uit West-Afrika - met nepprofielen op sociale media en datingsites een romantische relatie op met hun slachtoffers, om hen vervolgens onder valse voorwendselen geld afhandig te maken.
Cybercrime viert in 2020 hoogtij. Vooral in mei, vlak na de eerste corona-lockdown, is er een grote piek te zien in het aantal geregistreerde misdrijven: de cijfers liggen in die maand bijna vier keer hoger dan in januari van dit jaar. Hoewel het aantal meldingen van datingfraude in 2020 daalt, wordt er gemiddeld twee keer zoveel geld buitgemaakt: gemiddeld 16.500 euro per slachtoffer.
Achter nepprofielen gaan grote, internationale scammersnetwerken schuil
Bij de zoektocht naar wie er achter de nepprofielen schuilen stuit Pointer op enkele online-communities waar scammers, zoals de Yahoo Boys uit Nigeria, actief zijn. In onder andere Whatsapp- Facebook- en Telegramgroepen leren ze elkaar openlijk de fijne kneepjes van het vak. Volgens BBC-journaliste Olivia Ndubuisi, die een scammerscommunity in Nigera onderzocht, bouwen ze op slinkse wijze een online-persona die precies past bij hun slachtoffer: weduwnaar, rijk, gescheiden, goede kok, gevoelig, militair, homo, arts, cultuurliefhebber, romanticus of sugar daddy, bijvoorbeeld. Met behulp van zorgvuldig gecureerde nepwebsites en sociale mediaprofielen, nepdocumenten, buitenlandse bankrekeningen en zelfs tools als stemvervormers verdienen Yahoo Boys de kost.
Veel jonge Nigerianen hebben echt het idee dat hun situatie uitzichtloos is.
In Nigeria is je geld verdienen door middel van datingfraude geen taboe: bekende Yahoo Boys genieten daar zelfs een soort sterrenstatus. Het instagramprofiel van Yahoo top dog Hush Puppi telt zo’n 2.5 miljoen volgers. Onlangs werd hij in Dubai gearresteerd voor grootschalige fraude en witwaspraktijken. Maar de arrestatie van Hush Puppi is een uitzondering; de Nigeriaanse politie heeft over het algemeen niet het budget om deze vorm van fraude te tacklen.
“Veel jonge Nigerianen hebben echt het idee dat hun situatie uitzichtloos is.”, vertelt Ndubuisi. Dus gaan ze achter de Yahoo-droom aan; vrouwen, privéjets, horloges, auto’s. Volgens Ndubuisi is de oplossing om westerlingen goed voor te lichten over deze scams: “Ik vind het niet leuk om de verantwoordelijkheid bij de slachtoffers neer te leggen, maar het is óók niet leuk om te horen als iemand zichzelf van het leven berooft omdat ze gescamd zijn.
Lees hier het hele artikel van Pointer