Moniek is op zoek naar haar biologische vader, nadat ze haar biologische moeder al heeft gevonden. Met haar moeder heeft ze helaas weinig gemeen, en de klik ontbreekt. Door dit gemis groeit de nieuwsgierigheid naar haar vader des te meer. Spoorloos helpt Moniek hierbij.  

Haar verhaal begint in Utrecht waar Moniek in 1965 in een tehuis voor ongehuwde moeders wordt geboren. Na haar geboorte brengt ze een langere tijd in het ziekenhuis door. Toen ze twee jaar oud was, kwam ze bij pleegouders terecht die haar later adopteren. Het is een verhaal dat begint met veel vragen en weinig antwoorden. 

Een brief  

Ver voordat Moniek wist wie haar biologische moeder was, ontving zij een brief van haar biologische oma. Daarin schreef zij dat Monieks moeder haar in het begin nog bezocht, maar hier snel mee ophield. Moniek was geschokt door deze informatie, maar het maakt haar gemotiveerder dan ooit om haar biologische ouders te vinden. Ze vindt dan ook haar moeder, maar helaas blijkt dit niet wat ze had gehoopt. ‘Ik zag bij mijn moeder niks van mijzelf terug, ik hoop dat ik wel op mijn biologische vader lijk’, vertelt Moniek. 

De brief die Moniek van haar oma heeft ontvangen
Het kindertehuis waar Moniek heeft gewoond

De zoektocht 

Met behulp van Spoorloos zoekt Moniek verder naar haar biologische vader. Sinds haar moeder hem niet kan herinneren gaat Moniek op zoek naar andere manieren om deze informatie te achterhalen. Voordat Moniek werd geadopteerd had ze een voogd die meer informatie over haar vader wist. Van hem leert ze dat haar vader in dienstplicht zat. 

Uiteindelijk besluit Moniek Spoorloos een DNA-test en een stamboomonderzoek te laten doen, om zo haar biologische vader te vinden. Dit onderzoek leidt tot een man die haar biologische vader blijkt te zijn, maar hij is helaas al overleden. Gelukkig wil een van zijn kinderen, zijn dochter Marijke, Moniek graag ontmoeten. 

Een ontmoeting  

De ontmoeting tussen Moniek en Marijke is een beetje onwennig, maar ze hebben gelijk een goede klik. ‘Het is een cadeautje, maar ook onwerkelijk’, zegt Marijke tijdens hun ontmoeting. Voor Moniek is het een bevestiging van wie haar biologische vader is geweest, maar ook een kans om meer over hem te weten te komen. Hoewel haar zoektocht nog niet compleet is, heeft Moniek nu wel meer antwoorden dan voorheen. 

Monieks zoektocht naar haar biologische vader is een verhaal over doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Hoewel het niet altijd makkelijk was, heeft ze door middel van brieven, verhalen en DNA-onderzoek meer informatie ontdekt over haar biologische ouders.  

Moniek vertelt haar verhaal in Spoorloos aflevering 7, kijk hier de aflevering terug. 

Ook in deze aflevering:

Meer van Spoorloos

Bekijk fragmenten die niet in de uitzending zaten, volg hoe het nu met andere deelnemers gaat of lees interviews met Derk en Jetske. 

Foto van Derk Bolt en Jetske van den Elzen