Van noedelsoep tot aan een koude tomatensoep en van romige vissoep tot aan een zomerse kruidige courgette-erwtensoep: deze heerlijke soepen zijn makkelijk om zelf te maken. Hoe? Daarvoor geven wij de recepten. Zo eet je gezond en goedkoop.
Soep verbindt en brengt samen
Soep brengt mensen samen. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen soepen, en daarmee zijn eigen verhaal. Je voedt er gemakkelijk een grote groep mensen mee. Zo breng je al die mooie verhalen samen.
Blader door de Soepengids en krijg heerlijke soeprecepten uit verschillende landen, handige tips voor zes categorieën aan soepen en een inkijkje in de favoriete soepen van verschillende KRO-NCRV gezichten.
Deze soepen vind je in de Soepengids
In de gids vind je naast zes heerlijke recepten ook per categorie tips voor soorten noedels, toppings, vulling, smaakmakers, en nog veel meer. Welke recepten kun je verwachten?
- Gebonden groentesoep: Courgette-erwtensoep met munt, gebakken halloumi en radijs
- Gevulde groentesoep: Groene boterbonen soep met pesto, citroen en pasta
- Heldere soep: Koreaanse kimchi-soep met taugé en tofu
- Romige soep: Romige Thaise currysoep met mosselen, forel en koriander
- Koude soep: Spaanse salmorejo met gekookt ei, croutons en vega ham
- Noedelsoep & Rijstsoep: Japanse miso-ramen met sobanoedels, soja-ei, gefrituurde tofu en bok choy
De favoriete soepen van onze presentatoren
Denk je aan soep, dan komt er ongetwijfeld een mooie herinnering naar boven. Daarom hebben we een aantal van onze KRO-NCRV gezichten gevraagd welke soep hun favoriet is en waarom.
Presentator Sosha Duysker: 'Mijn favoriete soep is toch nog altijd champignonsoep. Mijn vader en moeder maakten dat altijd voor mij als ik ziek was, als kind. Ik ging dan met mijn rug tegen de verwarming zitten, in mijn flanellen pyjama met een deken om me heen en dan lekker slurpen aan dat kommetje soep.'
Zelfs nu denkt Sosha nog vaak terug aan dat moment van vroeger: 'De smaak is voor mij gekoppeld aan een gevoel van thuis, veiligheid en geborgenheid. Love it!'
Soepen die doen denken aan vaders
Voor presentator Benji Heerschop is een klassieke erwtensoep het beste eten dat er is. Benji: 'Al is het 25 graden en hartje zomer, deze soep is fantastisch. Vooral de snert van mijn stiefvader, Alex. Als hij bezig was, moesten we nog een dag wachten. Want: ‘Dan is de soep het lekkerst.’
Benji vervolgt: 'En dan thuiskomen van school of sporten, en zo’n kom soep krijgen - fantastisch! Soms lukte het me zelfs om hem zover te krijgen om twee avonden achter elkaar snert te eten.'
Presentator Firoza Mulahella denkt ook aan haar vader als ze aan soep denkt. 'Een soep waar ik goeie herinneringen aan heb, is bakso soep (een Indonesische noedelsoep met gehaktballen, red.). Die vind ik zelf niet eens lekker, haha!'
Ze legt uit waarom het toch haar favoriet is: 'Het is meestal het laatste gerecht dat m'n vader eet in Indonesië - het eerste is altijd rendang. Ik vind er zelf niet zoveel aan. Maar het is supercute om mijn vader dat smaakvol op te zien slurpen voordat we weer naar Nederland gaan.'
Soepen als dagelijkse traditie
Een huis vol-gezicht en moeder Samira Bakhcha houdt er juist van om soep te koken voor haar gezin. Vooral tijdens de Ramadan speelt één soep een belangrijke rol in het huishouden: harira. Dit is een Marokkaanse gevulde groentesoep met linzen, kikkererwten en tomaten.
Samira: 'Harira is meer dan zomaar een soep. Het is een symbool van gastvrijheid, gezelligheid en verbondenheid. Harira doet me denken aan de Ramadan, omdat het een traditioneel recept is dat tijdens de Ramadan in grote hoeveelheden wordt bereid en gedeeld met familie.'