Het kastanjeseizoen loopt van september tot en met december. Maar welke soorten zijn eetbaar, hoe bereid je ze en kun je kastanje eigenlijk wel rauw eten? Wij geven antwoord op al je vragen en delen heerlijke recepten van de BinnensteBuiten-chefs.
Welke kastanjes kun je eten?
Loop je van september tot en met december buiten rond, dan kun je in de Nederlandse bossen flink wat kastanjes zien. En goed nieuws: sommige daarvan kun je eten.
Er bestaan twee soorten kastanje: de wilde kastanje (ook wel paardenkastanje genoemd) en de tamme kastanje. Alleen de tamme variant is eetbaar!
Hoe houd je de twee uit elkaar? Dat doe je door goed op hun bolster te letten, want de vruchten lijken qua uiterlijk nogal op elkaar. De tamme kastanje heeft grote, scherpe witkleurige stekels en kun je beter niet met je blote hand oppakken. Wilde kastanjes hebben kortere, donkere stekels en zijn makkelijker op te pakken. Toch kun je die beter laten liggen.
Hoe haal je de bolster van een kastanje?
Er zijn best wat manieren om tamme kastanjes te bereiden. Daarvoor moet je wel eerst de bolster van de kastanjevrucht afhalen. Dit kan door de stekels nog best lastig zijn. Draag daarom het beste beschermende handschoenen of wrik de bolster met twee vorken open.
Is dat gelukt? Dan kun je de bruine schil verwijderen en de kastanje rauw eten. Toch vinden de meeste mensen een gekookte of gepofte kastanje lekkerder; daar worden ze wat zoeter van.
Hoe bereid je tamme kastanje?
Wij zetten een paar bereidingswijzen voor je op een rijtje:
- Poffen in de oven. Snijd hiervoor de kastanje kruislings in; zo voorkom je dat de kastanje uit elkaar ploft. Verwarm een oven op 200 graden en leg de kastanjes in een ovenschaal. Rooster de kastanjes zo'n 20 minuten en hussel ze halverwege. Zijn ze klaar? Dan springen ze vanzelf open.
- Poffen in de pan. Heb je geen oven, dan pof je de kastanjes ook net zo makkelijk in de pan. Snijd ze ook dan kruislings in en doe wat boter of olie in de pan. Bak de kastanjes in zo'n 15 minuten op medium-laag vuur, totdat ze openspringen.
- Koken. Ook dan kun je de kastanje het beste kruislings insnijden. Kook ze dan tien minuten en laat ze afkoelen, totdat ze je zonder problemen vastpakt. Pel dan de schil eraf en je kastanje is klaar om te eten.
Koken met kastanje
Tamme kastanjes zijn heerlijk als snack als ze gepoft of gekookt zijn met wat zout en boter (en wat suiker voor die salted caramel-smaak). Wil je toch liever wat avontuurlijks? De BinnensteBuiten-chefs delen hun lekkerste recepten.