De Tuinvlindertelling: hoe, wanneer en waarom doe je mee?

Vliegen de vrolijke fladderaars je om de oren of is er geen vlinder te bekennen? De jaarlijkse Tuinvlindertelling moet er een goed beeld van geven. Maar hoe gaat zo’n telling nou precies in z’n werk?

Waarom is er een Tuinvlindertelling?

Komt een vlinder op een bepaalde plek voor, dan geeft dat een beeld van die plaatselijke natuuromstandigheden. Vlinders zijn gevoelig voor veranderingen in het klimaat en milieu. Dankzij de gegevens die verzameld worden tijdens de jaarlijkse Tuinvlindertelling, kunnen vlinders beter beschermd worden.

Hoe gaat een Tuinvlindertelling?

Meedoen is heel simpel! Loop op een zonnig moment een rondje door de tuin. Schrijf gedurende een kwartier alle vlinders die je ziet op. Zie je eerst 4 witjes tegelijk en later nog eens 2 witjes? Tel deze vlinders dan niet bij elkaar op, maar noteer het hoogste aantal: 4 witjes. Anders tel je mogelijk vlinders dubbel.



Klaar met je rondje? Geef je telling door. Ook als je geen enkele vlinder tegenkomt, is het belangrijk om dit door te geven. 

Vlinderherkenningskaart

Herkenningskaart

Zie je een vlinder, maar heb je geen idee hoe het beestje heet? Deze herkenningskaart van de Vlinderstichting helpt je op weg.

Download de herkenningskaart

Wanneer is de Tuinvlindertelling 2023?

Dit jaar is de Tuinvlindertelling in het weekend van 7 tot en met 9 juli 2023. De meeste vlinders laten zich zien tussen 11.00 en 15.00 uur. Wordt het heel warm op de dag dat je wil tellen? Kies dan voor een koeler moment op de dag: vóór 13.00 uur of tussen 15.00 en 18.00 uur. 



Wil je op een heel ander moment tellen? Dan kun je ook meedoen aan de Jaarrond Tuintelling.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team