Trans vrouw BeyonG Veldkamp: ‘’Weet dat je niet alleen bent’’

Inclusief denken, kwetsbaarheid tonen en durven opstaan voor jezelf. Deze mensen doen en leven het. Ze accepteren zichzelf én de ander. Maar dat is niet in heel Nederland zo. In deze serie vragen we aan mensen met uiteenlopende verhalen waarom het zo belangrijk is dat anderen je de ruimte bieden om jezelf te mogen zijn. Trans vrouw van kleur BeyonG Veldkamp aan het woord.

Op de foto van links naar rechts: Alexander Noordijk, Nike en Mieke, BeyonG Veldkamp en Jean-Pierre Fisher. 

Littekens ‘’Het is belangrijk dat anderen je de ruimte bieden om jezelf te zijn, zodat je je kan ontwikkelen. Het is iets verschrikkelijks om niet jezelf te kunnen zijn. Ik heb onveilige situaties meegemaakt, zowel verbaal als non-verbaal. Juist daarom moedig ik mensen aan vooral vragen te stellen als je iets wilt weten, zodat we elkaar met respect kunnen behandelen. Bied elkaar eerlijke kansen, want je doet het uiteindelijk samen. We moeten vanuit erkenning naar elkaar kijken en niet vanuit verschillen. Een kleine moeite, als je erover nadenkt.

Veiligheid blijft voor mij echt een ding. Door onveilige situaties uit het verleden ben ik altijd op mijn hoede. Ik heb geleerd om mezelf te beschermen en met de littekens om te gaan. Bijvoorbeeld in een werkomgeving, maar ook in de relatie met mijn vader. Hij accepteerde mij in het verleden niet zoals ik ben. Uiteindelijk heeft dat mij sterker gemaakt. That’s life. Inmiddels accepteert mijn vader mij hoe ik ben en zit het goed tussen ons.’’

We moeten vanuit erkenning naar elkaar kijken en niet vanuit verschillen

BeyonG

Dankbaar ‘’Door mijn verleden kan ik anderen beter begrijpen en helpen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ook in de LHBTI-scene is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Daar heb je ook te maken met discriminatie en racisme en daarin is een verbeterslag te maken. Daarom zeg ik altijd: als iedereen bij zichzelf begint en beseft dat we allemaal mensen zijn, kunnen we elkaar hélpen in plaats van elkaar als concurrentie zien.’’

Mieke en nike

Mieke en Nike vormen een gezin ‘’We zijn nu trots op ons verhaal’’

Niet alleen Ik wil mensen motiveren om zichzelf te kunnen zijn. En ondanks alle discriminatie, onbegrip en racisme ben ik nog steeds mezelf. I’m loving me more everyday. Dat is soms een uitdaging in deze maatschappij waarin we moeten functioneren. Maar blijf geloven in jezelf, dan kom je er wel. En weet dat je niet alleen bent.

BIO 
BeyonG (36) is een trans vrouw van kleur. Ze is maatschappelijk werker bij Veilige Haven, Vicevoorzitter Trans United Europe en werkt als ambassadeur voor Pride Amsterdam. Ze woont in Zwolle.

Foto BeyonG: Bram Petraeus