Werd Jezus eigenlijk wel geboren met kerst?

Het is bijna kerst! Maar waar komt eigenlijk de naam Kerstmis vandaan? En wanneer is Jezus precies geboren? Wij zochten de antwoorden op de meest gestelde vragen over kerst. 

Wat vieren we tijdens kerst?

Tijdens Kerstmis vieren christenen de geboorte van Jezus Christus. De Bijbel vertelt dat Jezus in Betlehem geboren werd uit de Maagd Maria. De engel Gabriël had haar verkondigd dat zij de moeder zou worden van de lang verwachte Messias, Gods Zoon. Toen Maria hoogzwanger was, werd zij vanwege een volkstelling gedwongen om met haar man, Jozef van Nazareth, naar Bethlehem te vluchten. In Bethlehem aangekomen bleek er geen plaats meer te zijn in welk gastenverblijf dan ook. Maria en Jozef konden alleen nog maar in een stal terecht. Het kindje Jezus werd in de stal geboren. Jezus werd in doeken gewikkeld en neergelegd in een kribbe, een voederbak voor dieren. 

Wanneer is Jezus geboren?

De precieze geboortedag van Jezus is niet bekend. Ook zijn geboortejaar is onbekend. Het wordt geplaatst tussen de jaren 8 en 4 van vóór de christelijke jaartelling. Men is hier op uit gekomen door de regeringsperioden van de verschillende Romeinse heersers, naast elkaar te houden. Het gaat daarbij om keizer Augustus, Herodus de Grote (heerser van Juda) en om Quirinius (de bewindvoerder in Syrië).

Kerststal
Kerstboom

Waarom vieren we kerst op 25 en 26 december?

Het is niet bekend wanneer Jezus precies is geboren, maar waarom vieren we kerst dan op 25 en 26 december? Dit heeft te maken met een feestdag uit het Romeinse Rijk die op 25 december plaatsvond: het Winterzonnewendefeest. De winterzonnewende heette in het Romeinse Rijk de dies natalis solis invicti, oftwel de 'geboortedag van de onoverwinnelijke zon'. De dag stond in het teken van Mithras, een zonnegod die volgens de Perzische mythologie uit een maagd geboren was. De katholieke paus Julius I besloot rond het jaar 340 dat de christenen voortaan op de dies natalis solis invicti het geboortefeest van Jezus Christus moesten vieren.

Waar komt de naam 'Kerstmis' vandaan?

Het woord Kerstmis komt van het Middelnederlandse woord kerstesmisse. 'Kerstes' duidt op Christus en 'misse' op mis: 'Christusmis' dus. 'Kerstmis' verwijst tegenwoordig naar het feest dat in de Christusmis wordt gevierd: dat van de geboorte van Jezus Christus.

Hoe heten de vier weken voor kerst?

De vier weken voor Kerstmis worden Advent genoemd. De Advent is een tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de verwachting van de komst en de wederkomst van Jezus Christus staat centraal. 

Waar komt de kerstboom vandaan?

Een kerstboom heeft niets te maken met het christelijke kerstfeest. Toch heeft de kerstboom een centrale plek tijdens kerst. Deze boom is niet uniek voor Kerstmis. Al lang voor de geboorte van Jezus werden er bomen versierd en vereerd. De kerstboom in onze huizen en kerken is waarschijnlijk verwant met zowel de Germaanse heilige boom als de middeleeuwse katholieke paradijsboom.