3 manieren om je kerstboom te recyclen na kerst

De kerstboom staat maar een paar weken en gaat daarna de deur uit. Zonde! Wij geven je drie tips om je kerstboom te recyclen. 

Maak houtsnippers

Je kerstboom recyclen kan je doen door 'm te laten versnipperen. Er blijft dan een mooi natuurlijk product over dat je op veel verschillende manieren kan gebruiken. Houtsnippers kunnen helpen om onkruid te voorkomen en zijn daarom ideaal voor bijvoorbeeld een wandelpad. Ook kan je de snippers gebruiken als valdemping onder een speeltoestel.

Bescherm planten

Een andere manier om (een deel van) je kerstboom te recyclen, is om de zijtakken af te zagen. In de koude wintermaanden bescherm je hiermee kwetsbare planten tegen de vorst, simpelweg door de planten met de takken af te dekken. Dennentakken hebben namelijk een isolerende werking. Stijgen de temperaturen weer tot boven nul? Dan kan je de takken weer weghalen.

Maak een composthoop

Kerstversiering weer ingepakt? Dan kan jouw kerstboom nog dienst doen als basis voor de composthoop. Knip de dennentakken af en leg ze samen met ander GFT-afval op een hoop. Zorg er altijd voor dat er voldoende zuurstof bij het afval kan. Na een paar weken is je compost klaar. En dat komt goed uit, want dan staat de lente al weer voor de deur!

Op welke manier ga jij je kerstboom recyclen?
  1. Ik ga er houtsnippers van maken 17% (5 votes)
  2. Ik ga er mijn planten mee beschermen tegen vorst 17% (5 votes)
  3. Ik ga er compost van maken 53% (16 votes)
  4. Ik ga mijn kerstboom niet recyclen 13% (4 votes)
kerstmenu budget seizoensgebonden

Eerlijker eten

Jouw kerstmenu

Op zoek naar een makkelijk, budget en seizoensgebonden kerstmenu voor jouw kerst? 

Bekijk meer!

Groener doen

KRO-NCRV geeft om de aarde. Met onze programma's, artikelen en acties proberen we de wereld steeds wat groener te maken. Doe je mee?

een plantenkas

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg