Een mooi gedekte kersttafel hoeft niet veel te kosten
De kerstdagen staan weer voor de deur. Komen er mensen bij jou eten? Of organiseer je een kerstbrunch bij jou thuis? Dat hoeft niet veel te kosten. Met dit stappenplan dek je de kersttafel op een goedkope én duurzame manier.
Kersttafel dekken stap 1: tafelkleed en servetten
De kersttafel dekken begint natuurlijk met een mooi tafelkleed. Bepaal eerst de sfeer die je wil neerzetten: ga je voor neutrale tinten of kies je juist voor een op en top kerstthema met veel rood en goud? Bepaal of de tafel lekker druk mag zijn of dat je liever een rustig geheel creëert. Kies afhankelijk daarvan voor een tafelkleed met print of een effen exemplaar. Keuze gemaakt? Dan is het tijd om het tafelkleed aan te schaffen. Met deze tips hoeft dat nauwelijks iets te kosten.
- Kijk eens rond in de kringloopwinkel. Daar zijn vaak nog hele mooie tafelkleden te vinden. Soms vind je iets waar je zelf helemaal niet aan hebt gedacht; een kringlooppareltje!
- Je kunt ook een oud gordijn kopen. Of misschien heb je er nog wel een liggen. Knip het gordijn in het juiste formaat, strijk het goed glad en klaar is je nieuwe tafelkleed.
- Wil je uitpakken en de tafel extra chique dekken? Denk dan aan een tafelloper. Deze zijn soms ook in de kringloopwinkel te vinden. Als je toch een nieuwe koopt, ga dan niet voor een wegwerpexemplaar. Een herbruikbare tafelloper gaat veel langer mee.
- Hetzelfde geldt voor servetten. Stoffen servetten kan je steeds weer opnieuw gebruiken én geven je tafel gelijk een luxe uitstraling. Vouw servetten in een mooie vorm en je tafel ziet er gelijk mooi uit!
Stap 2: servies
Heel gezellig dat er familie of vrienden langskomen, maar… Waar haal je alle borden vandaan om de kersttafel voor iedereen te kunnen dekken? Geen paniek! Met deze tips heb je je servies zo compleet.
- Vraag aan een vriend of familielid of je extra borden kan lenen. Past het niet precies bij het servies dat je al hebt? Geen probleem. Mixen & matchen kan juist hartstikke leuk zijn, zeker als je een neutraal tafelkleed hebt gekozen. Kan je echt niks lenen? Kijk dan eens rond bij de kringloopwinkel of speur lokale Facebookgroepen af.
- Heb je geen soepkommen? Serveer soep uit wijnglazen! Dat staat heel gezellig en geeft je de mogelijkheid om de soep ‘staand’ te serveren. Je gasten hoeven dus nog niet aan tafel te zitten, maar kunnen de soep uit het wijnglas drinken.
Stap 3: menukaart
Met een menukaart laat je je gasten zien wat ze die avond kunnen verwachten. Je kan er ook voor kiezen om geen menukaart op tafel te leggen en je gasten te verrassen. Hoort het er toch echt bij, volgens jou? Dan kan je het duurzamer en goedkoper maken met deze tips.
- Leg niet op elk bord een klein menukaartje, maar ga voor één grote.
- Knutsel zelf een menukaart van oud karton en restjes papier.
- Schrijf het menu op gerecycled papier.
Stap 4: kaarsen en lampjes
Lichtjes maken kerst nóg gezelliger, maar al die kerstlampjes zijn niet goed voor het klimaat en je portemonnee. Nieuwe kaarsen en kandelaren kopen is ook niet de meest duurzame oplossing. Met deze tips hou je je (energie)rekening zo laag mogelijk.
- Beschilder lege jampotten en zet er een waxinelichtje in. Zo maak je zelf hele gezellige theelichthouders.
- Knip vierkantjes uit een leeg melkpak, zodat het lijkt alsof het de ramen van een huisje zijn. Schilder het melkpak wit en zet er een waxinelichtje in.
- Maak kandelaren van lege wijnflessen. Steek er leuke kaarsen in en klaas is Kees!
- Wil je toch kerstlampjes ophangen? Kies dan voor LED-verlichting. Vergeet ook niet de verlichting uit te schakelen als je van huis weggaat. Door daarnaast de stekkers uit het stopcontact te halen, voorkom je sluipverbruik. Goed bezig!
Stap 5: bloemen en planten
Om je kersttafel helemaal af te maken, is het leuk om bloemen of planten op tafel te zetten. Ren daarvoor niet gelijk naar de bloemist of supermarkt; vaak zijn bloemen die daar verkocht worden niet eerlijk geproduceerd. Met deze tips geef je je kersttafel een gezellige, duurzame touch.
- Kijk eens goed rond in de tuin of in het bos. Liggen er mooie takjes op de grond? Dennenappels, hulst..? Leg ze neer bij het servet of verspreid ze over het midden van de tafel.
- Als je toch graag bloemen wil, ga dan voor een bosje droogbloemen. Dat staat net zo gezellig en gaat ook nog eens véél langer mee dan een bosje verse bloemen.
Stap 6: overige decoratie
De belangrijkste tip om zo goedkoop en duurzaam mogelijk je kersttafel te dekken: wees creatief! Kijk eens goed rond in je huis. Wat heb je al? En wat kan je eventueel als kerstdecoratie gebruiken?
- Heb je zo veel kerstballen dat ze niet meer in de boom passen? Of kan je er stiekem een paar weghalen aan de achterkant van de boom? Leg een paar mooie ballen neer op tafel. Dat ziet er gelijk heel gezellig uit.
- Decoreer met eetbare producten die toch al opgegeten worden tijdens het diner. Kerstkransjes of zuurstokken staan heel gezellig op tafel. Stop brood in een leuk mandje of leg een paar citroenen in een mooi schaaltje.
Fijne kerst!
Zo, met deze tips creëer je de mooiste kersttafel en ben je tegelijkertijd goed bezig voor het milieu én je portemonnee. Geniet van de feestdagen!