Den Haag, 29 juli 2021 - De organisaties van de Dutch Relief Alliance hebben na een maand van gedwongen stilstand de hulpverlening in Tigray hervat.

Sinds de Ethiopische regering 28 juni een eenzijdige wapenstilstand afkondigde en gewapende beweging Tigray People’s Liberation Front hoofdstad Mekelle innam, verslechterde de veiligheidssituatie zodanig dat hulpverlenen amper nog mogelijk was. Door de inzet van Cordaid, ZOA, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund en Save the Children “komt dit mondjesmaat weer op gang”, zo luidt het vandaag.

Lees: Paus bidt voor Tigray (13-6-2021)

De Nederlandse ulporganisaties kunnen weer enkele locaties bereiken, zoals het stadje Alamata, om daar voedselpakketten uit te delen. Volgens de laatste cijfers van de VN dreigt voor meer dan 2 miljoen mensen in het gebied een voedselcrisis. Vanwege het conflict en de plunderingen hebben boeren minder gewassen kunnen verbouwen en raken de voorraden uitgeput.

Ook worden waar mogelijk goederen uitgedeeld, zoals matrassen, dekens, keukengerei en gereedschap om huizen te repareren. Aan meisjes en vrouwen worden er zogenoemde ‘dignity kits’ verstrekt. In deze pakketten zitten onder andere wc-papier, schoon ondergoed en maandverband, maar ook een fluitje en een zaklamp. Die laatste twee voorwerpen zijn van belang voor de veiligheid van vrouwen en meisjes, wanneer ze bijvoorbeeld in het donker naar het toilet moeten. Op zulke momenten zijn ze extra kwetsbaar en kan het fluitje helpen om alarm te slaan.

De instabiliteit in en rond Tigray blijft de hulpverleners ernstig belemmeren. Er is nagenoeg geen internet en het telefoonnetwerk is erbarmelijk. “Communiceren met medewerkers ter plekke is bijna niet te doen. Ook zijn de banken gesloten, waardoor het uitdelen van contant geld niet mogelijk is”, aldus Cordaid vandaag. 

De Dutch Relief Alliance bestaat uit veertien Nederlandse hulporganisaties. De alliantie is in 2015 opgericht in partnerschap met het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De leden zijn: CARE Nederland, Cordaid (aangesloten bij het katholieke Caritas Internationalis), Dorcas, Oxfam Novib, Plan International, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund NL, Terre des Hommes, War Child, World Vision en ZOA.

In de Joint Response Tigray werken Cordaid, ZOA, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling, Tearfund en Save the Children samen.