VATICAANSTAD - Kardinaal Robert Prevost verschijnt op het balkon nadat hij is gekozen tot nieuwe paus en leider van de Rooms-Katholieke Kerk. De Amerikaan heeft de naam paus Leo XIV aangenomen. ANP RAMON MANGOLD

Den Haag (ANP), 9 mei 2025In de Nederlandse kranten is deze ochtend volop aandacht voor de nieuwe leider van de Katholieke Kerk, paus Leo XIV. De eerste Amerikaanse paus wordt omschreven als een leider die het beleid van paus Franciscus goeddeels zal volgen, maar wel een stuk gereserveerder is dan zijn voorganger.

Trouw brengt een sfeerverslag van het Sint-Pietersplein gisteren, waar gelovigen “in festivalsfeer” selfies maakten met de beroemde kachelpijp op de achtergrond, elkaar in de armen vielen toen daar witte rook uitkwam en juichten voor de eerste Amerikaanse paus. De nieuwe paus is volgens de krant “een luisteraar die grenzen overstijgt”.

De Telegraaf schrijft dat Robert Prevost, zoals de geboortenaam van de paus luidt, bekendstaat als “een pragmatisch ingestelde bruggenbouwer tussen verschillende culturen en kerkelijke tradities” die niet uitgesproken conservatief of progressief is.

De praktische instelling van Leo XIV komt ook terug in de berichtgeving van Nederlands Dagblad, dat de Amerikaan beschrijft als “een pragmatische bestuurder en een sociale paus die het synodale proces van paus Franciscus zal voortzetten”, waarmee de krant verwijst naar de inspanningen van Franciscus om meer overleg te voeren binnen de kerk.

FD noemt Leo XIV “een effectieve manager, gereserveerd, en minder geneigd tot improvisatie dan Franciscus”. De nieuwe paus zal niet breken met de empathische koers van Franciscus, schrijft de krant, maar heeft zich in het verleden wel minder open opgesteld op het gebied van gender en seksualiteit dan zijn voorganger.

Paus Leo XIV bracht het grootste deel van zijn volwassen leven door in Peru, maar komt oorspronkelijk uit het Amerikaanse Chicago. In zijn geboorteland zou de nieuwe paus volgens het AD “de verdeeldheid tussen conservatieve en progressieve stromingen kunnen overbruggen”.

NRC en de Volkskrant benadrukken dat de Amerikaanse paus geen grote aanhanger lijkt te zijn van Donald Trump. NRC schrijft over de goede band die Leo XIV heeft met de Amerikaanse kardinaal Blaise Cupich, “die zeer ver af staat van de Amerikaanse president”. De Volkskrant kijkt vooruit en schrijft: “de grote vraag is of de minzame nieuwe paus met behulp van de Vaticaanse soft power de Russische leider Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump tot bedaren zal kunnen brengen."