Jeruzalem (AFP/Reuters) 9 mei 2021 - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wijst met kracht de groeiende internationale kritiek van de hand op bouwprojecten in Jeruzalem. Het gaat om het uit hun woning zetten van Arabische inwoners van Oost-Jeruzalem, dat door Israël sinds 1967 wordt bezet. Netanyahu beschouwt de Oude Stad echter als Israëlisch grondgebied. Ook Israël heeft zoals elk ander land het recht om in zijn eigen hoofdstad te bouwen. “Dat hebben we gedaan en dat blijven we doen”, aldus Netanyahu.
Arabische bewoners van Oost-Jeruzalem zijn massaal tegen de jongste bouwplanen en uitzettingen gaan betogen. Kolonisten azen weer op een Arabische wijk, Sheikh Jarrah, en bijna zestig oorspronkelijke bewoners zouden plaats moeten maken voor kolonisten. Sinds vrijdag zijn er vooral rond de Al-Aqsa-moskee op het Tempelplein in het centrum honderden gewonden gevallen bij botsingen tussen politie en betogers.
Lees: Paus bezorgd over toestand Oost-Jeruzalem
Jordanië, dat het van 1949 tot 1967 in Oost-Jeruzalem voor het zeggen had, heeft het Israëlische optreden tegen demonstranten en moskeegangers “barbaarse aanvallen” genoemd. Jordanië is echter nog steeds betrokken bij het beheer van een aantal islamitische en christelijke locaties in Jeruzalem, inclusief de Haram al-Sharif, het islamitische Verheven Heiligdom, waar de Al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel onderdeel van zijn en waar ooit de Tempel van Salomo stond.
Israël riep in 1980 Jeruzalem uit tot zijn ‘volledige en verenigde hoofdstad’, waarmee het Oost-Jeruzalem de facto annexeerde. Daarop volgde een bevolkingspolitiek die het aantal Arabieren moest beperken, vooral door het opwerpen van administratieve hindernissen voor de Arabieren die er weinig rechten hebben.
De internationale gemeenschap erkent over het algemeen de Israëlische annexaties van Palestijnse gebieden niet. Er wonen naar schatting nog 300.000 Arabieren of Palestijnen in het bezette Jeruzalem. Ze hebben er een kwetsbare verblijfsstatus en worden niet als staatsburger erkend. Het Israëlische hooggerechtshof heeft een zitting over de uitzettingen in Sheikh Jarrah die maandag zou zijn, voor onbepaalde tijd uitgesteld.
In Arabische landen wordt Israël fel bekritiseerd. De VN, de EU, Rusland en de VS hebben gezamenlijk hun bezorgdheid geuit.