Noord-Ierland: onderzoek naar betrokkenheid priester bij aanslag

claudy aanslag

Derry, 4 augustus 2022 – Nabestaanden van slachtoffers van een bomaanslag hebben het Noord-Ierse katholieke bisdom Derry voor de rechter gedaagd in verband met de mogelijke betrokkenheid van een priester. Bisschop Donal McKeown van Derry heeft onlangs laten weten dat hij alle relevante dossiers aan de autoriteiten heeft overhandigd.

Op 31 juli 1972 kwamen negen mensen om het leven toen drie autobommen ontploften in het dorp Claudy in het graafschap Derry. Hoewel de Provisional IRA nooit de verantwoordelijkheid voor de gruweldaad heeft opgeëist, wordt algemeen aangenomen dat een eenheid van deze republikeinse paramilitaire organisatie achter de dodelijke aanslag zat. Een rapport uit 2010 van toenmalig politieombudsman Al Hutchinson stelde vast dat de katholieke priester James Chesney een verdachte was in het strafrechtelijk onderzoek.

Noord-Ierse vredestichter overleden (15 juli 2022)

Chesney’s mogelijke betrokkenheid werd al op hoog niveau besproken in december 1972. Het was William Whitelaw, de toenmalige Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland, die erover sprak met kardinaal William Conway, de toenmalige aartsbisschop van Armagh en primaat van heel Ierland.

Father James Chesney was ten tijde van de aanslag pastoor in een parochie in Cullion in het zuiden van het graafschap Derry. In 1973 werd hij overgeplaatst naar het schiereiland Inishowen, dat behoort tot de Republiek Ierland. Hij ontkende elke betrokkenheid bij de bomaanslag in Claudy toen hij een aantal malen werd ondervraagd door mgr. Edward Daly, de toenmalige bisschop van Derry. De priester overleed in 1980 aan de gevolgen van kanker.

Provisionele IRA-bronnen hebben altijd ontkend dat Chesney bij de aanslag betrokken was. Niettemin is een aantal families van de slachtoffers er niet gerust op. Zij eisen dat de katholieke kerk totale openheid van zaken geeft. In oktober komt hun zaak voor de rechter.

Pater Ryan betrokken bij IRA-aanslagen (24 september 2019)

Bisschop McKeown erkent dat het lijden van de families mede wordt veroorzaakt door de schimmigheid rond de vraag wie verantwoordelijk is voor de terreurdaad. “Voor zover ik weet, is absoluut alle informatie [in het bezit van de katholieke kerk] overhandigd”, aldus een verklaring van mgr. McKeown. “Ik kan niet spreken over iets dat voor de rechter ligt, maar als ik iets tegenkom waarvan ik niet op de hoogte was en dat niet in het publieke domein is, zal ik dat gewoon doorgeven aan iedereen die onderzoek doet bij de politie om ervoor te zorgen dat de families die hebben geleden en de families die nog steeds lijden en degenen die toen nog niet eens geboren waren en die nog steeds lijden vanwege de grootouders enzovoorts, zodat ze een beetje troost en de waarheid kunnen krijgen.”

De 72-jarige bisschop voegde eraan toe: “Ik was een student toen dit allemaal gebeurde. Ik weet zo weinig over wat er gebeurd is. Ik ga geen commentaar geven op iets dat duidelijk voor de rechtbank zal worden besproken. Alle informatie die ik heb of kan krijgen, alle hulp die ik kan bieden, ik wil het maar al te graag doen.”

Memorial service in Claudy (31 juli 2022) 

Bombing victim family members at a service in Claudy, Co Londonderry, to commemorate the nine people killed in three bomb blasts in the town in 1972. Picture date: Sunday July 31, 2022.
Nabestaanden van de negen slachtoffers op de 50ste verjaardag van de aanslag in Claudy.
L. McBurney

bronnen: The Irish Times; BBC