Magisch natuurverschijnsel: het noorderlicht boven Nederland

Het noorderlicht is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen die we kennen. We associëren het vooral met landen rond de poolcirkel, maar afgelopen nacht was het boven Nederland te zien. En daar zijn prachtige beelden van.

Noorderlicht of poollicht is een betoverende lichtshow, gegeven door de zon. In Europa is het natuurverschijnsel het beste te zien in de noordelijke landen zoals Zweden, Finland, IJsland en Groenland. Noorderlicht is nooit hetzelfde. Soms is het rood en dan is het weer groen. Het kan een gloed zijn of mistige strepen in de lucht maar ook een soort vuurwerk. 

Als je geluk hebt kun je dit lichtspektakel ook in Nederland zien. Op een heldere, koude, wolkenloze winternacht komt het in delen van ons land ongeveer zeven keer per jaar voor. Afgelopen nacht was het zover. Als je het gemist hebt, geen nood. Op twitter zijn prachtige foto's ervan te vinden. We laten er een paar zien.

Tekst loopt door onder de tweets.

Twitteraar Johan van der Wielen fotografeerde het noorderlicht boven Ameland.

Verschillende twitteraars maakten deze foto's vanaf Vlieland en Terschelling.

Twitteraar @karindtp maakte zelfs een heuse timelaps van het poollicht boven Waadhoeke.

Mythologie

Misschien nog wel mooier aan het noorderlicht is niet de wetenschappelijke verklaring, maar de mythen en volksverhalen die dit speciale licht verklaarden. Zo geloven mensen in een groot deel van de landen waar het te zien is, dat het poollicht geesten van overledenen zijn. Via het noorderlicht geven die een teken van leven aan hun familie. 

De Inuit van Groenland geven een heel eigen draai aan dit geloof. Volgens hen gaan de zielen van de doden tijdens het noorderlicht voetballen met een schedel van een walrus. Voor de toeschouwer is dit niet zonder gevaar: als je naar het licht fluit komt het naar je toe en zal het ook jouw hoofd pakken om mee te voetballen.

Wetenschappelijk fenomeen of spirituele gebeurtenis; het noorderlicht is hoe dan ook een betoverend schouwspel dat geen enkele toeschouwer onberoerd zal laten.