De nummers twee van de politiek: wat drijft hen?

In aanloop naar de landelijke verkiezingen interviewt Jacobine Geel drie nummers twee van prominente politieke partijen. Wat drijft hen?

Het is een bewogen jaar geweest voor de Nederlandse politiek. Politici kregen grote zaken en gebeurtenissen voor hun kiezen: de toeslagenaffaire, de boerenprotesten en natuurlijk de coronacrisis. Deze zaken hebben ervoor gezorgd dat veel burgers wantrouwend zijn geworden tegenover de overheid en de politiek.

Nu de verkiezingen steeds dichterbij komen, zien we de lijsttrekkers van de grote partijen om de haverklap voorbijkomen: in talkshows, op het nieuws en op de talloze verkiezingsposters die het straatbeeld deze weken domineren. 

Overheid en burgers

Maar wie staan er achter die lijstrekkers die zo in de schijnwerpers staan? Om daar achter te komen spreekt Jacobine met drie ‘nummers twee’ van prominente politieke partijen. Welke rol nemen zij in binnen hun partij? Hoe gaan zij de band tussen de overheid en de burgers herstellen? En wat drijft hen precies?

Rob Jetten
Rob Jetten
Carola Schouten
Carola Schouten

D66 politicus Rob Jetten vertelt aan Jacobine waarom hij aftrad als lijsttrekker en plaatsmaakte voor Sigrid Kaag. Ook spreken ze over het belang van kwetsbaarheid in de politiek en de rol van religie binnen zijn partij.

Carola Schouten staat op de tweede plek van de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kreeg ze het afgelopen jaar veel op haar bordje: de nieuwe stikstofwet en de daaruit voortvloeiende boerenprotesten. Wat heeft ze hiervan geleerd?

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt
Jacobine op 2
Rikkert Zuiderveld en Jan Borger

Pieter Omtzigt, tweede op de lijst van het CDA, vertelt hoe hij de overheid menselijker wil maken en wat zijn diepste drijfveren daarvoor zijn.

Deze uitzending van Jacobine op 2 wordt afgesloten door Rikkert Zuiderveld, hij draagt een gedicht voor dat hij speciaal voor deze uitzending schreef.