Belgian Prime Minister Alexander De Croo (R) delivers a speech during Pope Francis' (L) visit to the Royal Family, in Brussels, Belgium, 27 September 2024. The pontiff is in Brussels on a trip to 'the heart of Europe' to discuss the continent's role in the world. The pastoral visit to Brussels, focusing on the celebrations of the 600th anniversary of the Catholic University of Leuven in Belgium, will last until 29 September. The pope is on a four-day apostolic journey to Luxembourg and Belgium. EPA/CIRO FUS

Brussel, 3 oktober 2024 – De Belgische premier Alexander De Croo heeft de apostolische nuntius in België uitgenodigd voor een gesprek na “onaanvaardbare uitspraken” van de paus over abortus. Dat heeft premier De Croo gezegd in het vragenuurtje in de Belgische Tweede Kamer.

Paus Franciscus had na zijn bezoek aan België op de terugreis naar Rome abortusartsen “huurmoordenaars” genoemd en de Belgische abortuswet van 1990 “dodelijk”. De Croo vraagt respect voor democratisch tot stand gekomen wetten en voor artsen die hun werk doen.

“Dat een buitenlands staatshoofd zulke verklaringen komt doen over democratische besluitvorming in ons land is volstrekt onaanvaardbaar”, aldus De Croo in de Kamer. “Wij hebben geen lessen te krijgen over hoe onze parlementsleden democratisch over wetten stemmen. De tijd dat de kerk in ons land de wet dicteerde, ligt gelukkig lang achter ons.” De paus is behalve leider van de rooms-katholieke kerk ook soeverein van de Heilige Stoel en staatshoofd van Vaticaanstad. 

Zaak-Vangheluwe

De Croo zei tegen het parlement dat het bovendien niet de eerste keer is dat hij als premier de pauselijke gezant bij zich roept en dat hij al tweemaal eerder de man bij zich had geroepen om de zaak-Vangheluwe. De voormalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, had jarenlang zijn minderjarig neefje verkracht, zo werd in 2010 bekend. Maar het kwam niet tot strafvervolging en al evenmin tot serieuze kerkelijke straffen. Paus Franciscus nam eerder dit jaar Vangheluwe alsnog zijn religieuze status af.

Paus Franciscus was van 26 tot 29 september voor een vierdaags bezoek in België. Hij bezocht er onder anderen koning Filip in diens kasteel in Laken en hij presideerde een grote openbare mis in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

Franciscus vergeleek abortusartsen al eerder met huurmoordenaars, zoals in toespraken op het Sint-Pietersplein in oktober 2018 en mei 2019.

Koning Boudewijn

Aan boord van het vliegtuig dat de paus op 29 september terugvloog naar Rome sprak hij met meereizende journalisten over koning Boudewijn, die in april 1990 een wet had geweigerd te ondertekenen waarmee abortus in België werd gelegaliseerd. Franciscus: “Het gaat om alle levens, weet u. De koning was moedig omdat hij, geconfronteerd met een wet van de dood, deze niet ondertekende en daarmee zichzelf ontsloeg. Daar is moed voor nodig, nietwaar? Er is een echte politicus voor nodig om dit te doen. Daar is moed voor nodig. Zelfs hij gaf hiermee een boodschap af, en hij deed het omdat hij een heilige was. Hij is heilig en het zaligverklaringsproces zal doorgaan, want hij gaf me het bewijs hiervan.”

Over abortus zei de paus: “Vrouwen hebben recht op leven: hun eigen leven en het leven van hun kinderen. Laten we niet vergeten dit te zeggen: abortus is moord. De wetenschap vertelt je dat binnen een maand na de conceptie alle organen er al zijn. Er wordt een menselijk wezen gedood. En artsen die zich hiermee bezighouden zijn – sta me toe dit woord te gebruiken – huurmoordenaars. Het zijn huurmoordenaars. Dit kan niet betwist worden. Een menselijk leven wordt gedood. En vrouwen hebben het recht om het leven te beschermen. Een andere zaak zijn anticonceptiemethoden; dat is een andere zaak. Haal ze niet door elkaar. Ik heb het nu alleen over abortus. En dit kan niet worden betwist. Vergeef me, maar het is de waarheid.”