Istanbul, 26 februari 2024 - Patriarch Bartholomaios van Constantinopel heeft opnieuw de Russische aanval op Oekraïne in duidelijke bewoordingen veroordeeld en tegelijkertijd het Oekraïense volk aangemoedigd het verzet niet op te geven. De aanval van Rusland maakt duidelijk dat “het kwaad voortdurend aanwezig is in de wereld”, zei de oecumenische patriarch zaterdag tijdens een liturgie in Istanbul.
De dienst in de Sint-Nicolaaskerk aan de Gouden Hoorn werd gehouden ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Russische aanval op Oekraïne. De patriarch droeg de liturgie op voor alle Oekraïeners die hun leven hebben opgeofferd ter verdediging van de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van hun land. Bartholomaios herinnerde er ook aan dat het Oekraïense volk al tien jaar vecht voor zijn vrijheid en onafhankelijkheid.
De invasie van Oekraïne door de Russische strijdkrachten kan volgens de Byzantijnse kerkleider door niets worden gerechtvaardigd en is een “flagrant voorbeeld van onrecht en onderdrukking dat de Kerk aan de kaak moet stellen”.
De Russische agressie is volgens Bartholomaios in tegenspraak met de fundamentele principes van rechtvaardigheid en vrede, die centraal staan in het christelijk geloof. De invasie was een aanval op de waardigheid en soevereiniteit van een volk dat lang heeft gevochten voor zelfbeschikking en lang heeft “geleden onder het juk van tirannie”.
De oecumenische patriarch riep het Oekraïense volk op vooral verenigd te blijven en de hoop niet te verliezen, zodat het offer van hen die hun leven verloren in de strijd niet tevergeefs zou zijn. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat het Oekraïense volk als overwinnaar uit deze oorlog tevoorschijn zal komen.
Het is Bartholomaios een doorn in het oog dat patriarch Kirill, zijn Russisch-orthodoxe ambtsgenoot, de oorlog van het Poetin-bewind steunt.
De Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel erkende begin 2019 officieel de autocefalie van de in december 2018 in een unificatieconcilie tot stand gekomen Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Het Patriarchaat van Moskou beschouwde dat als een schismatieke akte en verbrak dientengevolgde de eucharistische gemeenschap met Constantinopel.