Kyiv, 11 maart 2023 - De Oekraïense regering wil dat de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Moskou het wereldberoemde Holenklooster van Kyiv (Kiev) vóór 29 maart verlaat. De kerk zegt hierover een officiële brief te hebben ontvangen, zo luidt het op de website van het kloostercomplex.
Het Holenklooster van Kyiv (Kyiv Pechersk Lavra) werd in 1051 gesticht en geldt tegenwoordig als een vooraanstaand centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. Het complex staat ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het complex werd tot eind vorig jaar beheerd door de staat en door de Oekraïense-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Moskou, die er haar hoofdkwartier heeft.
Eind vorig jaar besloot de Oekraïense regering de overeenkomst met de kerk over het gebruik van panden in het complex op te zeggen. De uitzetting betreft het deel van het grotklooster waar zich de ingangen bevinden van de grotten die in de middeleeuwen door monniken werden gemaakt.
De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft inmiddels met afschuw op het nieuws van de uitzetting gereageerd en noemt het bevel “het hoogtepunt van wetteloosheid”.
De Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Moskou wordt geleid door metropoliet Onufri van Kyiv. Die distantieerde zich van het Patriarchaat Moskou na de Russische invasie van Oekraïne, omdat de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill de oorlog van Vladimir Poetin steunt. Toch waren er hoge geestelijken in het Holenklooster die nauwe banden met Rusland onderhielden; drie van hen werden in november geschorst, kort nadat de Oekraïense veiligheidsdienst een inval in het klooster had gedaan.
De Oekraïens-Orthodoxe Kerk moet niet worden verward met de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, die door het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel als zelfstandige (autocephaal) wordt erkend.