Met onze programma’s en initiatieven laten we Nederland de liefde ervaren. We komen actief op voor groepen in de samenleving die het moeilijk hebben. Of dat nou mensen zijn die een gendertransitie doormaken, eenzame ouderen, mensen op de vlucht, of mensen met een beperking. We gaan de straat op, spreken ons uit en inspireren iedereen om zich daarbij aan te sluiten. In het kader van #liefdeisvooriedereen hebben wij de volgende programmering over mensen met een beperking.
2Doc: Elin
Marie-José en Patrick krijgen in 2007 een tweeling, Bente en Elin, die te vroeg wordt geboren. In de couveuse blijkt Elin een hersenbeschadiging te hebben. De artsen vragen Marie-José en Patrick of ze de meisjes willen laten leven, voor de jonge ouders een onmogelijke vraag. De artsen maken uiteindelijk de keuze voor de ouders. In 2Doc: Elin volgen filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger het gezin gedurende vier jaar. Elin groeit op als ernstig meervoudig gehandicapt meisje in een rolstoel. Ze is intelligent, avontuurlijk en wil dolgraag met de buitenwereld communiceren. Maar door haar hersenbeschadiging is ze nauwelijks verstaanbaar. Als er een spraakcomputer in haar leven komt, wordt het leven voor Elin en haar gezin spannend.
2Doc: Elin is donderdag 4 augustus om 22.08 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2.
2Doc: Als Mara lacht
Mara Tempelman (25) heeft de ziekte van Ulrich, een bindweefselziekte die al je spieren doet verslappen. Mara zit in een rolstoel en is afhankelijk van 24-uurszorg. Een groot deel van het leven van Mara's ouders staat in het teken van de zorg voor Mara. Met liefde en een tomeloze inzet proberen ze alles uit het leven te halen. Nu Mara volwassen wordt, begint zij te twijfelen aan de kwaliteit van haar leven. Mara onderzoekt of euthanasie voor haar mogelijk is. De wens van Mara confronteert het gezin met een nieuwe realiteit. Ingrid wil haar dochter helpen met haar euthanasiewens: ‘Ik heb Mara uit liefde op de wereld gezet en zal haar met liefde weer van de wereld afhelpen’. Maar vader Arnoud wil nog niet loslaten. Ondertussen twijfelt Mara. Het gaat inmiddels weer beter met haar, ze vindt een baan, maar ze wil niemand valse hoop geven. Ze heeft immers aangegeven voor euthanasie te kiezen. Als Mara lacht is een documentaire over ouderliefde, mentale weerbaarheid en de zoektocht naar een waardig leven.
2Doc: Het beste voor Kees
De 49-jarige Kees Momma is autistisch. Alleen dankzij de hulp van zijn ouders kan Kees omgaan met de angsten en obsessies die hem kwellen. Maar wat gebeurt er met Kees als zijn ouders, inmiddels 80 en 83 jaar oud, niet meer voor hem kunnen zorgen? Toen Kees werd geboren, was er weinig bekend over autisme. De diagnose van de artsen was ‘zwakzinnig’ en hun advies luidde om Kees op te laten nemen in een inrichting. Zijn ouders besloten Kees echter thuis te houden. Door zich aan te passen aan hun zoon ontwikkelde hij zich tot een relatief zelfstandige man. Inmiddels zijn de levens van vader, moeder en zoon zo verstrengeld geraakt dat zij verstrikt zijn in een situatie waaraan geen ontsnappen mogelijk lijkt. Kees’ ouders staan voor een dilemma waarmee veel mantelzorgers zich geconfronteerd zien: waar vinden ze een goede plek voor Kees en iemand die hem net zoveel tijd, aandacht en zorg kan bieden als zij?
2Doc: Zorg om Daan
In 2014 nemen Jacomien en Paul de moeilijkste en verdrietigste beslissing van hun leven. Hun zoon Daan, op dat moment 12 jaar oud, moet het huis uit. Jacomien wilde de intensieve zorg voor hun meervoudig gehandicapte zoon graag volhouden tot rond zijn 18e jaar. "Omdat we vinden dat een kind thuis hoort bij zijn ouders, maar onze trukendoos is leeg. Als de één niet meer kon, sleepte de ander hem erdoorheen, maar opeens konden we allebei niet meer. We waren zo moe.” 2Doc: Zorg om Daan laat hun hobbelige en emotionele tocht zien, op een flinterdun laagje van hun laatste krachten. Waarmee worstelen Daans ouders nu zij hun kwetsbare ‘driejarige’ uit huis plaatsen? Wat willen ze voor hem en kunnen zij dat ook vinden? En hoe reageert Daan zelf? Zorg om Daan laat van heel dichtbij de enorme dilemma's van een gezin met een zorgintensief kind zien en de grote invloed van politieke besluitvorming daarop.
2Doc: Anne & Jean-Paul
Anne en Jean-Paul zijn beiden 53 en verstandelijk beperkt. Anne heeft het syndroom van Down en Jean-Paul het fragiele X-syndroom. Het stel woont samen in een appartement in het Franse Montélimar. De geliefden wonen zelfstandig maar daarbij hebben ze hulp van buitenaf nodig. Sinds de moeder van Anne is overleden in 2001, ligt die grotendeels bij zus Meike, met steun van de in Nederland woonachtige broer Leendert. Zij balanceren tussen de wens van Anne om met haar geliefde een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden én de verantwoordelijkheid voor het bieden van voldoende steun en bescherming. Wat is er nodig om hun zelfstandigheid te behouden? En hoe stimuleer en ondersteun je die zelfstandigheid als mantelzorger? Een intiem portret van twee mensen die samen een zelfstandig bestaan proberen op te bouwen, maar toch ook vaak hulp nodig hebben.
2Doc: De politieke droom van Rick Brink
Rick droomt al jaren van een carrière in de landelijke politiek. Een jaar nadat hij is verkozen tot minister van Gehandicaptenzaken weet hij zeker: hij stelt zich verkiesbaar als Tweede Kamerlid voor het CDA. Gaat het hem lukken in de Tweede Kamer te komen? Als z’n Rick Brinks beste vriend ineens zijn politieke concurrent wordt, ontbrandt de strijd om de macht binnen het CDA. Dan doet Lucille Werner ineens mee aan de race om een plek in de Tweede Kamer en raakt Rick aan het twijfelen. Zij komt ook op voor mensen met een handicap, heb je wel twee mensen nodig in dezelfde partij die dit doen? Wat zal Rick besluiten?
Bekijk het gehele overzicht van documentaires over mensen met handicaps hier.