In een tweeluik bewandelt KRO-NCRV Kruispunt een nieuwe pelgrimsroute langs eeuwenoude kloosters in Brabant. Een kloosterpad, samengesteld ter ere van het Jaar van het Brabants kloosterleven. Maak kennis met een aantal bijzondere pelgrims, die allemaal hun eigen reden hebben om op weg te gaan. Ze wandelen op struinpaden door het Brabants landschap en bezoeken kloosters en kerken in hun zoektocht naar bezinning, stilte en nieuwe inzichten.

In de eerste aflevering ontmoeten we Mirjam en Carla. Ruim tien jaar geleden verloor Mirjam volkomen onverwacht haar zoon Luuk. Lange wandelingen met haar vriendin Carla hielpen haar erbovenop in de moeilijke tijd na Luuks dood.

Mia (80) en haar broer Frans (72) zijn langs de route op zoek naar hun katholieke roots. Mia bracht haar jeugd grotendeels door in een katholiek meisjesinternaat en broer en zus groeiden dus gescheiden op. Tijdens hun wandeling op het kloosterpad vertellen ze elkaar verhalen over hun jeugd.

Podcastmaker Alida is vanuit Rwanda naar Nederland gevlucht. Lopen helpt haar om stil te worden. Ze verkent samen met een kloosterling de nieuwe wandelroute.

Bekijk hier de uitzending

Op het Kloosterpad
Op het Kloosterpad

In de tweede aflevering de wandelaars Kathleen en Sonja. Kathleen heeft in haar jonge jaren bij Moeder Theresa-huizen in India gewerkt en heeft zich wel eens afgevraagd of het kloosterleven niet iets voor haar zou zijn. Sonja was jaren dakloos, maar heeft haar leven weer op dit rit, mede dankzij Kathleen. In de afgelopen jaren is er een bijzondere vriendschap ontstaan. Samen verkennen ze het kloosterpad. Ze bezoeken de zusters clarissen in het klooster Sint Josephsberg in Megen. Dit jaar bestaat hun communiteit 550 jaar.

Ricky (83) komt daar twee keer per dag om te bidden. Ze is ooit ingetreden, maar koos uiteindelijk voor een leven buiten de kloostermuren. Ze wandelt veel en het kloosterpad is een pelgrimsroute die op haar lijf geschreven is.

In de prachtige kloostertuin in Megen ontmoeten we illustrator Ludwig Volbeda, wiens verfijnde tekenwerk gerust monnikenwerk genoemd mag worden. Hij maakte speciaal voor Kloosterjaar 2021 een illustratiemap, over de geschiedenis van het kloosterleven. Ludwig is nu bezig met een grafisch verhaal over zijn Brabantse familiegeschiedenis en zijn oma, die vaak bij de Norbertinessen in Oosterhout kwam.

Bekijk hier de uitzending

Staat het al in uw agenda?

Kruispunt: Op het Kloosterpad is een tweeluik en is te zien op 17 mei om 22.50 uur en 24 mei om 22.40 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.