Soms verlang je naar een bordje nasi goreng, met een spiegelei bovenop. Of knapperige paella, die je in één hap naar de zomer brengt. Gebakken rijst is supersnel comfortfood: fluffy én knapperig. Bak (oude) rijst met groenten, kip, vlees, tofu of restjes uit je koelkast - en klaar. De BinnensteBuiten-chefs helpen je op weg met de lekkerste fried rice recepten.

Rijstgerechten over de wereld

Wat maak je als je haast hebt, maar wél hunkert naar een bordje comfortfood? Juist, dan maak je gebakken rijst. De graansoort is dan ook het meest gegeten voedingsmiddel ter wereld. Nasi goreng, paella, kimchi fried rice en pilav: ieder land zet zijn eigen gebakken rijstgerecht op tafel.  

Fried rice -ofwel gebakken rijst- bestaat uit gekookte rijst die je roerbakt en mengt met ingrediënten zoals groenten, eieren, vlees of vis én de smaakmakers. Gebruik je zilvervliesrijst als basis? Dan ben je goed bezig, want zilvervliesrijst bevat meer vezels dan de standaard witte rijst. En dat is weer fijn voor je darmen!  

Tips voor perfecte fried rice  

Of je nou een Indonesische nasi goreng eet of een portie Spaanse paella: gebakken rijst moét een beetje knapperig zijn. Hoe krijg je dat voor elkaar?  

  • De belangrijkste truc is om géén warme rijst te gebruiken. Warme, plakkerige rijst neemt smaken namelijk minder goed op. Heb je nog restjes gekookte rijst over van gisteravond? Perfect. Van droge, afgekoelde rijst kun je perfecte fried rice maken.
     
  • Gebruik droge rijst. Voelt de rijst toch nog vochtig aan? Dan kun je de rijstkorrels uitspreiden op een bakplaat, en eerst een uur laten drogen.  
     
  • Gebruik een rijstsoort met een lange korrel, zoals jasmijnrijst.  
     
  • Bak je rijst op hoog vuur. Zo wordt je gebakken rijst écht knapperig. De rijstkorrels moeten tenslotte bakken, en niet stomen. 

Surinaamse gemengde rijst

Chef Sharon de Miranda maakt Moksi Alesi, een Surinaamse klassieker. Deze variant met bonen en geroosterde kip is comfortfood ten top. Nóg lekkerder met zelfgemaakte sambal en zoetzure komkommer erbij!  

gebakken rijst recept binnenstebuiten moksi alesi

Nasi met tofu en soja-ei

Mis je een eitje bij je gebakken rijst? Sharon de Miranda laat zien hoe je een in sojasaus gemarineerd ei bereidt. Verslavend lekker – helemaal bij deze nasi met roerbaktofu.  

gebakken rijst recept binnenstebuiten tofu soja-ei

Gebakken gemberrijst met sticky tofu

Op het menu: de gebakken rijst van Chef-kok Geneal met verse gember, sticky tofu en bimi. En alsof dat nog niet genoeg is, bereidt hij er ook zoetzure uitjes bij.  

BinnensteBuiten - recept gemberrijst

Gebakken rijst met zeevruchten 

Een feestmaaltijd in een halfuurtje op tafel? Sharon de Miranda maakt gebakken rijst met zeevruchten, krokante kabeljauw en een frisse salade. Feest!  

gebakken rijst recept binnenstebuiten zeevruchten

Ook interessant

Zin gekregen om met seizoensgroente te koken?

Download dan deze drie heerlijke recepten met paprika.

paprika seizoensgroente recepten