Soms verlang je naar een bordje nasi goreng, met een spiegelei bovenop. Of knapperige paella, die je in één hap naar de zomer brengt. Gebakken rijst is supersnel comfortfood: fluffy én knapperig. Bak (oude) rijst met groenten, kip, vlees, tofu of restjes uit je koelkast - en klaar. De BinnensteBuiten-chefs helpen je op weg met de lekkerste fried rice recepten.
Rijstgerechten over de wereld
Wat maak je als je haast hebt, maar wél hunkert naar een bordje comfortfood? Juist, dan maak je gebakken rijst. De graansoort is dan ook het meest gegeten voedingsmiddel ter wereld. Nasi goreng, paella, kimchi fried rice en pilav: ieder land zet zijn eigen gebakken rijstgerecht op tafel.
Fried rice -ofwel gebakken rijst- bestaat uit gekookte rijst die je roerbakt en mengt met ingrediënten zoals groenten, eieren, vlees of vis én de smaakmakers. Gebruik je zilvervliesrijst als basis? Dan ben je goed bezig, want zilvervliesrijst bevat meer vezels dan de standaard witte rijst. En dat is weer fijn voor je darmen!
Tips voor perfecte fried rice
Of je nou een Indonesische nasi goreng eet of een portie Spaanse paella: gebakken rijst moét een beetje knapperig zijn. Hoe krijg je dat voor elkaar?
- De belangrijkste truc is om géén warme rijst te gebruiken. Warme, plakkerige rijst neemt smaken namelijk minder goed op. Heb je nog restjes gekookte rijst over van gisteravond? Perfect. Van droge, afgekoelde rijst kun je perfecte fried rice maken.
- Gebruik droge rijst. Voelt de rijst toch nog vochtig aan? Dan kun je de rijstkorrels uitspreiden op een bakplaat, en eerst een uur laten drogen.
- Gebruik een rijstsoort met een lange korrel, zoals jasmijnrijst.
- Bak je rijst op hoog vuur. Zo wordt je gebakken rijst écht knapperig. De rijstkorrels moeten tenslotte bakken, en niet stomen.