De loempia is een hartstikke complete snack. Je hebt het genot van de crunch, verse groenten en het vult goed. Bovendien zijn er varianten zat: uit de frituur, gebakken, uit de oven of helemaal zonder olie. Maar hoe maak je ze nu zelf? De BinnensteBuiten-chefs helpen je op weg met de lekkerste loempia recepten.
Een hoop varianten
Hoewel de loempia van origine Chinees is, zie je het gevulde deegvelletje ook voorbijkomen in de Vietnamese, Maleisische, Indonesische, Thaise, Filipijnse en Cambodjaanse cultuur. Logischerwijs zijn er dus een hoop verschillende varianten van de snack. Groot of klein, dik of dun, vlees of vega...
Loempia, spring roll, martabak of summer roll
De gefrituurde loempia van tarwe- of rijstdeeg vind je bij een hoop foodtrucks en markten. Deze kleine loempiaatjes heten spring rolls, de grote Chinese variant luistert naar de naam egg roll. Meestal bestaat de vulling uit rijstnoedels met groente, vlees, vis of tofu, maar dit verschilt per recept. In sommige landen vind je geen rijstnoedels in de loempia, zoals in de Indonesische martabak.
Er is ook een ongefrituurde variant van de loempia: de summer roll. Deze variant maak je van een geweekt rijstvel, en vul je met ingrediënten die je rauw kunt eten of al gaar zijn gebakken. Deze rol is een stuk gezonder dan zijn gefrituurde broertje. Weten hoe je al deze soorten loempia's zelf maakt? De chefs van BinnensteBuiten doen het voor.