Zin in gezonde en makkelijke quiche tijdens de lentedagen? Logisch, want de quiche is een echte alleskunner. Rechthoekig of rond, als lunch of borrelhap, warm of koud - de quiche is multi-inzetbaar. Wij delen de lekkerste quiche recepten met seizoensgroente met je.

 

Lekkere quiche recepten

Een quiche geef je al heel snel een upgrade door te spelen met de opmaak ervan. Benieuwd wat voor soorten quiche je in een handomdraai op tafel zet? Wij delen leuke recepten met je.

spiraal quiche recepten lente seizoensgroente
spiraal quiche recepten lente seizoensgroente

Spiraal quiche

Heb je er wel eens aan gedacht om je groenten als een soort roos in je quiche te verpakken? Kies hiervoor lange groenten die je makkelijk kunt schaven met een dunschiller. Voor een reguliere quichevorm heb je ongeveer 3 groenten nodig. Denk maar aan:

  • Wortel (het hele jaar een duurzame keuze);
  • Aubergine (van maart tot en met september in het seizoen);
  • Groene en gele courgette (van februari tot november uit de kas, van juni tot oktober uit de vollegrond);
  • Pastinaak (van oktober tot maart in het seizoen);
  • Geroosterde puntpaprika uit pot. De verse variant kan ook, maar moet dan eerst geroosterd worden om op te kunnen rollen (paprika is van april tot en met oktober in het seizoen).

Een quiche blind bakken betekent dat je eerst alleen het quichedeeg bakt, voordat je de vulling toevoegt

Zo maak je een spiraal quiche

Bak de bodem van de quiche het liefst eerst 15 minuten blind op 200 graden hetelucht, nadat je gaatjes in de bodem hebt geprikt met een vork. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een rol vers bladerdeeg. 

Blind bakken betekent dat je het quichedeeg bakt zonder de vulling. Je legt dan een stuk bakpapier op het deeg. Vervolgens verzwaar je de bodem door ongekookte rijst of kikkererwten op het bakpapier te leggen. Bewaar de kikkererwten en rijst vervolgens voor de volgende keer dat je blind bakt.

Maak ondertussen een mengsel van 3 medium eieren en 150 milliliter (plantaardige) room. Voeg hier naar smaak (plantaardige) kaas, zout en peper aan toe. Rol de eerste paar groenten op een snijplank en plaats dan in het midden van de quichebodem. Rol dan de andere plakjes groente eromheen, totdat de quichebodem vol is. Giet hier het eimengsel overheen en zet de quiche wederom in de oven voor 35 minuten, totdat het ei helemaal gestold is en het bladerdeeg goudbruin.

Het quiche kunstwerk

Maak van je quiche een waar spektakelstuk! Met de seizoensgroente asperge (de groene zijn van eind februari tot juni in het seizoen, de witte variant vanaf eind maart) kun je een hoop leuke quiches maken. Wil je een quiche maken zoals je hier ziet afgebeeld? 

quiche recepten asperge

Zo maak je een prachtige asperge quiche

Bak het quichedeeg blind voor 15 minuten op 200 graden hetelucht. Heb je hier geen tijd voor? Strooi dan paneermeel op de bodem van de quiche; dat zorgt ervoor dat je bodem niet zompig wordt.

Meng dan 3 eieren met 150 milliliter (plantaardige) room en 50 gram (plantaardige) kaas, zout en peper. Blancheer 200 gram groene asperges voor 2 minuten. Gebruik dan 100 gram asperges in de quiche zelf: giet de vulling in de quiche en leg hier de asperges in een halvemaanvorm in. 

Bak in 35 minuten gaar en garneer vervolgens met de rest van de asperges, een handje geblancheerde doperwtjes en eetbare bloemen, zoals de paarse bieslookbloem. 

Mini quiches

Hoe leuk om tijdens een brunch iedereen een hapklare mini quiche aan te bieden? BinnensteBuiten-chef Ramon Brugman laat zien hoe je dit feestelijke hapje binnen no-time op tafel zet en gebruikt hiervoor asperge.

mini quiche recepten

Ook op zoek naar een lekker gerecht met de seizoensgroente spinazie?

Download dan hier het recept voor een gevulde pastaschotel uit de oven.

gevulde pasta spinazie ricotta seizoensgroente recept

Het verschil tussen quiche en flammkuchen

Wat maakt een quiche nu precies een quiche, en wat is het verschil tussen een quiche en een flammkuchen? Een quiche is een hartige taart van (blader)deeg, die is gevuld met een mengsel van groenten en eventueel vlees of vis, zuivelwaren zoals ei en room (of de plantaardige varianten ervan). 

Een flammkuchen is ook gemaakt van deeg, maar bevat geen vulling met ei - een flammkuchen is immers plat. Bovendien is flammkuchendeeg anders dan bladerdeeg: het is luchtiger en krokanter. Bovendien bevat bladerdeeg boter; flammkuchendeeg bestaat uit bloem, water, olie en gist.