Bloem en meel: in de schappen van elke supermarkt liggen ze naast elkaar. Beide zijn het producten om mee te bakken. En ze lijken ook nog eens verdomd veel op elkaar. De vraag rijst: wat is precies het verschil tussen deze twee buren in het bakschap?

Vermalen graan is de basis

Bloem en meel bestaan beide uit vermalen granen. In de meeste gevallen is dit tarwe, maar je kunt ook van maïs, rijst, rogge en havermout bloem of meel maken.  

Als je de gehele graankorrel vermaalt, krijg je meel. In meel blijven dan ook alle onderdelen van de graankorrel behouden, waaronder de schilletjes, zemelen en kiemen van de korrel. De zemel is de buitenste laag van de graankorrel. De kiem is de kern waaruit een nieuwe plant kan groeien.

Welk bakproduct heb jij altijd in huis?
Keuzen

Bloem 

Bloem bevat enkel het binnenste deel van de graankorrel: het meellichaam. Simpel gezegd is bloem gezeefd meel, waar alle zemelen, kiemen en schilletjes uit verwijderd zijn. Je houdt hierdoor een poeder over dat veel fijner is dan meel. Waar meel een vrij grove structuur heeft en lichtbruin van kleur is, herken je bloem aan de fijne textuur en spierwitte kleur. Maar dit is niet het enige verschil. 

Volkoren of niet? 

Omdat tarwemeel alle onderdelen van de graankorrel bevat, is tarwemeel een stuk voedzamer dan bloem. De zemelen en kiemen bevatten namelijk erg veel voedingsstoffen en vezels. Tarwemeel uit de supermarkt is daarom meestal volkoren. Bloem is dat niet. Volkoren betekent namelijk dat granen niet zijn gezeefd. Bloem is dit wel.

Verschil in toepassing 

Naast de voedingswaarde en textuur, is er ook verschil in toepassing van meel en bloem. Want ondanks de verwarring, zijn meel en bloem twee verschillende producten, en kun je ze dus niet zomaar verwisselen in een recept.

Door de fijnere textuur is bloem uitermate geschikt om koekjes, cake, en andere fijne gebakjes mee te maken. Meel, met zijn hogere vezelgehalte en grovere structuur, is beter geschikt voor broden en andere stevige deegwaren. 

Wat is patentbloem en zelfrijzend bakmeel dan?

Het verschil tussen bloem en meel is inmiddels duidelijk. Maar wie voor het bakschap staat, ziet naast bloem en meel ook patentbloem en zelfrijzend bakmeel liggen. Wat is daar dan het verschil tussen? 

Er is iets geks aan de hand. Want ondanks de naam, bestaat zelfrijzend bakmeel uit bloem met rijsmiddel, en dus niet uit meel. De toevoeging van het rijsmiddel – meestal bakpoeder - zorgt ervoor dat jouw beslag lekker luchtig wordt. Hierdoor hoef je zelf geen bakpoeder meer toe te voegen.  
 
Patentbloem is een bloemsoort die nog fijner vermalen en gezeefd is. Patentbloem heeft een hoog eiwitgehalte, wat zorgt voor een sterke glutenvorming. Dit maakt het uitermate geschikt voor luchtige baksels, zoals pizza.

 

Meel is veel 

De termen ‘bloem’ en ‘meel’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn dus hele andere producten. Een handig ezelsbruggetje zodat jij voortaan niet meer de fout in gaat: meel is veel. Want meel bevat de gehele graankorrel. Bloem is fijn, want dit is gezeefd. 

Sta je voor het bakschap? Bedenk dan wat je gaat bakken. Kies je voor zoete koek, pak dan bloem. Ga je een overheerlijk brood bakken? Koop dan een pak meel.