Kaas haal je bij de super altijd uit het koelschap. Maar hoe zit dat thuis? Is de ijskast wel de beste plek om kaas te bewaren? We geven het antwoord en delen lekkere kazige recepten van de BinnensteBuiten-chefs.
Wielen kaas
Koop je een hele kaas van bijvoorbeeld Beemster of Gouda, ook wel een kaaswiel genoemd? Deze hoef je niet in de koelkast te leggen als je 'm nog niet hebt opengesneden. Zorg er dan wel voor dat je de kaas op een koele en donkere plek legt en deze regelmatig draait.
Als je kaas eenmaal aansnijdt, is het een ander verhaal. Hoe bewaar je kaas dan het best?
Zo bewaar je kaas het beste
Er bestaan een hele hoop soorten kazen, maar over het algemeen gedijt de kaas beter bij lage temperaturen. Daarom kun je bijna iedere soort kaas het beste in de koelkast bewaren. Die blijft dan wel zes tot acht weken goed! Let dan wel op de volgende dingen:
- Leg kaas niet in de onderste lade van de koelkast, want die is te koud. Kaas gedijt het beste bij temperaturen tussen de 4 en 11 graden.
- Zorg ervoor dat je kaas goed is ingepakt, maar niet in plastic. Daardoor kan je kaas niet ademen. Doe 'm liever in een kaaspapier of bakpapier.
- Heb je een vochtige kaas in huis, zoals mozzarella? Bewaar die dan in het eigen vocht.
- Raak de kaas zo min mogelijk aan met je vingers; daarmee kun je bacteriën overbrengen.
- Bewaar verschillende soorten kazen niet bij elkaar, want dan nemen ze mogelijk elkaars smaak aan.
Toch zijn de meningen enorm verdeeld over oude kaas. Want waar bewaar je die soort het beste?
Oude kaas bewaren
Hoe ouder de kaas, hoe minder vocht-ie bevat. Dat maakt oude kaas minder vatbaar voor schimmels; die groeien namelijk het snelst in vochtige kazen. Bovendien droogt kaas uit in de koelkast. Daarom zweren sommigen erbij om oude kaas buiten de koelkast te bewaren.
Vraag je het een kaasboer, dan luidt het antwoord: bewaar de kaas toch in de koelkast voor de langste houdbaarheid. Maar ga je een nachtje kamperen, of verblijf je op een plek waar geen koelkast is? Dan kun je het best oude kaas meenemen: die blijft het langste goed bij een hogere temperatuur.
Als truc kun je harde kazen ook vacumeren. Op die manier blijven ze buiten de koelkast maandenlang goed.
Lekker recepten met kaas
Heb je door het lezen trek in kaas gekregen? We hebben de lekkerste recepten met kaas van de BinnensteBuiten-chefs voor je verzameld.
