Mariana Mazzucato en mgr Paglia

Rome, 20 oktober 2022 – De vooraanstaande Italiaans-Amerikaanse econoom Mariana Mazzucato, hoogleraar aan het University College London, is onlangs door paus Franciscus benoemd tot lid van de Pontificale Academie voor het Leven. In conservatief-katholieke kringen is daarover ophef ontstaan omdat professor Mazzucato vindt dat abortus een vrouwenrecht is.

De betreffende academie bracht gisteren naar aanleiding van die ophef een verklaring uit waarin de benoeming van Mazzucato wordt verdedigd met het argument dat de leden worden gekozen om bij te dragen aan een constructieve dialoog tussen diverse groepen andersdenkenden.

Mariana Mazzucato is een van de veertien academici die op 15 oktober door de paus werden benoemd tot ‘gewoon lid’ voor een termijn van vijf jaar. Zij deelde bij verschillende gelegenheden op Twitter haar pro-choice-standpunt toen het arrest Roe v. Wade door het Amerikaanse Hooggerechtshof werd vernietigd.

De verklaring verwijst naar opmerkingen van aartsbisschop Vincenzo Paglia, de president van de Pontificale Academie voor het Leven, bij de aankondiging van de betreffende benoemingen. Paglia: “Het is belangrijk dat vrouwen en mannen met vaardigheden in verschillende disciplines en uit verschillende contexten toetreden tot de Pontificale Academie voor het Leven, voor een constante en vruchtbare interdisciplinaire, interculturele en interreligieuze dialoog. Daarom zijn er onder de academici ook niet-katholieke mensen: twee rabbijnen, een shinto-academicus, moslims, een anglicaanse theoloog. De Pontificale Academie voor het Leven is een studie- en onderzoeksinstelling. Het debat en de dialoog vinden dus plaats tussen mensen met verschillende achtergronden.”

In de persverklaring wordt vervolgens opgemerkt dat alle documenten die door de academie worden gepubliceerd, door het Dicasterie voor de Geloofsleer worden doorgelicht.

“Alle academici worden gekozen uit wetenschappers en deskundigen van absoluut belang, zoals paus Franciscus herhaalde in de brief Humana Communitas van 2019 aan de Pontificale Academie voor het Leven”, luidt het. Voordat de kandidaten worden voorgedragen, vindt er een raadpleging van de apostolisch nuntius en de bisschoppenconferentie plaats van de landen waar de academici wonen en werken. “Dat is ook in dit geval gebeurd en er waren geen problemen”, aldus de verklaring.

De Pontificale Academie voor het Leven werd in 1994 door Sint-Johannes Paulus II opgericht met als opdracht “studie, voorlichting en vorming over de belangrijkste problemen van de biogeneeskunde en het recht met betrekking tot de bevordering en verdediging van het leven, vooral in de directe relatie die zij hebben met de christelijke moraal en de richtlijnen van het leergezag van de Kerk”.

De eerste president van de academie, de Franse kinderarts en geneticus Jérôme Lejeune, stelde een statuut op dat de leden van de academie verplicht om een verklaring te ondertekenen waarin staat: “Voor God en mensen getuigen wij dat voor ons elk menselijk wezen een persoon is” en dat “vanaf het moment dat het embryo wordt gevormd tot aan de dood, het dezelfde mens is die tot volle wasdom komt en sterft.”

In 2016 echter, met de benoeming van aartsbisschop Paglia tot voorzitter van de Pontificale Academie voor het Leven, keurde paus Franciscus nieuwe statuten goed die de eis schrapten dat leden pro-life moeten zijn.

De nieuwe statuten van de academie vereisen echter nog steeds dat de leden zich conformeren aan de kerkelijke leer.

De statuten zeggen ook dat leden, of academici, benoemd door de paus, van elke religie kunnen zijn, hoewel zij “de beginselen betreffende de waarde van het leven en de waardigheid van de menselijke persoon moeten bevorderen en verdedigen, geïnterpreteerd op een manier die in overeenstemming is met het leergezag van de Kerk”.

Een academicus kan zijn of haar lidmaatschap worden ontzegd, aldus de statuten, “in het geval van een openbare en opzettelijke handeling of verklaring die duidelijk in strijd is met genoemde beginselen, of die de waardigheid en de geloofwaardigheid van de katholieke kerk en de academie zelf ernstig aantast”.

De andere academici die op 15 oktober werden benoemd tot gewoon lid van de academie zijn: aartsbisschop Carlos Castillo Mattasoglio van Lima; pater Humberto Yáñez Molina S.J.; de Spaanse hoogleraar palliatieve zorg Carlos Centeno Cortés; de Italiaanse bio-ethicus Roberto Dell’Oro; de Spaanse rechtsgeleerde Federico de Montalvo Jääskeläinen; de Braziliaanse jurist en politicus Paolo de Tarso Ramos Ribeiro; de Egyptische hoogleraar islamitische jurisprudentie Saad Al-Din Mosaad Helaly; de Kameroens-Amerikaanse viroloog John Nkengasong; de Congolese arts en epidemioloog Jean Marie Okwo-Bele; de Duitse arts Stephan Werner Sahm; de Mexicaanse bio-ethicus Martha Tarasco Michel; de Botswaanse verpleegkundige Sheila Tlou; de Poolse rechtsgeleerde Krzysztof Wiak.