Madrid, 3 maart 2022 - Een advocatenkantoor heeft onlangs van de Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE) de opdracht gekregen een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar seksueel misbruik door geestelijken.
Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een team van achttien personen, onder wie voormalige hoge rechters, maar ook specialisten op het gebied van de psychologie en vertegenwoordigers uit de culturele wereld.
Aan het hoofd van de commissie staat van de bekende Spaanse rechtsgeleerde en advocaat Javier Cremades García, die lid is van Opus Dei. Cremades heeft beloofd tijdens het onderzoek nauw samen te werken met de regering en wijst beschuldigingen van partijdigheid van de hand. “Ik ben katholiek en lid van Opus Dei, maar ik ben er volledig van overtuigd dat de Kerk alles tot op de bodem moet uitzoeken, om vergeving moet vragen en alles moet rechtzetten wat nodig is”, zei hij tijdens een vorige week gehouden persconferentie met CEE-voorzitter kardinaal Juan José Omella Omella, de aartsbisschop van Barcelona.
Campagne #ItalyChurchToo gestart (15-2-2022)
Cremades zei dat zijn team contact zal opnemen met alle slachtoffers die momenteel door verschillende diocesane instanties zijn geïdentificeerd en dat hij hoopt binnen een jaar een verslag te kunnen presenteren. “We zullen elk bisdom bezoeken, zien wat ze doen en meningen en aanbevelingen verzamelen over wat er gaande is, ook in religieuze scholen en ordes”, aldus de oprichter van het internationale advocatenkantoor Cremades & Calvo-Sotelo.
De Katholieke Kerk in Spanje werd ervan beschuldigd de eis van slachtoffers om een onafhankelijk onderzoek in te stellen, te frustreren. Dat er nu wel een commissie is opgericht zou te danken zijn aan linkse politieke partijen die de bisschoppen hadden gedreigd met een parlementair onderzoek. Maar kardinaal Omella zei op de persconferentie dat de Kerk “haar verplichting van sociale transparantie wil nakomen, de slachtoffers wil helpen en compenseren, en met de autoriteiten wil samenwerken in gevallen van seksueel misbruik die de Spaanse kerk aangaan”.
De Spaanse kerk volgt het voorbeeld van het aartsbisdom München, dat ook een advocatenkantoor onderzoek liet doen naar misbruik. Het eerste land waar de Katholieke Kerk besloot tot het instellen van een onafhankelijke onderzoekscommissie naar seksueel misbruik van meerderjarigen door geestelijken en religieuzen, was Nederland. Voorzitter van die commissie was Wim Deetman, voormalig burgemeester van Den Haag, Tweede Kamervoorzitter en onderwijsminister.