Oud-minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink op 38-jarige leeftijd overleden

We zijn geschrokken en verdrietig door het veel te vroege overlijden van Rick Brink. Een inspiratie voor velen en, met zijn passie en ongeëvenaarde enthousiasme, de beste minister van Gehandicaptenzaken die we ooit hebben kunnen wensen. KRO-NCRV is Rick enorm dankbaar voor alles wat hij heeft betekend voor ons en iedereen met een beperking. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte en kracht toe.

'Kijk naar wat je kunt' 

'En de winnaar is: Rick Brink.' Met deze woorden startte op 19 juni 2019 een bijzonder avontuur voor Rick en KRO-NCRV met de live-uitzending van De verkiezing van minister van Gehandicaptenzaken. Na een voorronde en de live-finale in het Kurhaus in Scheveningen werd Rick door de kijkers verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken. 

Twee dagen later was hij al te gast bij de Ministerraad in Den Haag en Rick werd snel daarna een gesprekspartner van ministeries, kennisorganisaties en belangenbehartigers. Rick had Osteogenesis Imperfecta (OI), een zeldzame, aangeboren aandoening, ook wel bekend als broze-bottenziekte. Maar Rick was niet zijn aandoening, hij had deze aandoening en zo was hij ook opgevoed. Kijk naar wat je wel kunt, niet naar wat je niet kunt, zo stond hij in het leven en vanuit deze levenshouding maakte hij zich ook sterk voor mensen met een beperking.
 

'Rick had een onvermoeibare drive om Nederland een stukje mooier en inclusiever te maken'

Aanstekelijke drive 

Rick had een onvermoeibare en aanstekelijke drive om Nederland een stukje mooier en inclusiever te maken. Hij had een scherp gevoel voor humor en een hoop zelfspot. “Als jongen uit de provincie” (zijn woorden) liet hij zich nooit gek maken en keek ook wel met gezonde verbazing naar de mediawereld waar hij deel van was geworden. Hij werd een graag geziene gast aan talkshowtafels en in politiek Den Haag, maar Rick bleef altijd oog houden de mensen om wie het echt gaat, mensen met een beperking.

Drie speerpunten waaronder inclusieve speeltuin 

Rick had bij zijn aantreden in de zomer van 2019 drie speerpunten: meer inclusieve speeltuinen, meer stageplekken voor studenten met een beperking en meer zichtbaarheid van mensen met een beperking in de media. Met voortvarendheid brachten we partijen samen en realiseerden we deze agendapunten. 

In maart 2020 veranderde de ministersagenda door Covid-19. Zo maakte Rick zich in die eerste coronatijd sterk voor het beschikbaar stellen van beschermingsmiddelen in de gehandicaptenzorg, voor aparte winkeltijden voor mensen met een beperking, of voor het in braille toegankelijk maken van de 1,5 meter-maatregelen, Corona had ook voor Rick zelf grote impact op zijn leven, want vanwege zijn aandoening beperkte hij zijn contactmomenten tot een absoluut minimum.
 

Rick was een graag geziene gast

De minister van Gehandicaptenzaken had grote impact. Regelmatig werd zijn visie in de Tweede Kamer benoemd door parlementariërs, van PVV tot GroenLinks. Rick was een graag geziene gast in radio- en tv-programma’s. 

Zijn ministerschap maakte voor beleidsmakers duidelijk dat we als samenleving te vaak praten óver mensen met een beperking en te weinig mét mensen met een beperking. Rick is zo’n twee jaar bij KRO-NCRV werkzaam geweest als minister van Gehandicaptenzaken. Daarna is hij verbonden gebleven als adviseur Inclusie.
 

De politieke droom van Rick Brink

In 2020 maakten KRO-NCRV een documentaire De politieke droom van Rick Brink, over zijn leven en zijn ambities. Deze kun je hier terugkijken.

We zullen ons Rick blijven herinneren als een bevlogen man die ons als makers en als mensen anders liet kijken. Onvermoeibaar, aanstekelijk, voortvarend, inspirerend en altijd vol optimisme. Wij wensen zijn familie alle sterkte en kracht.