Londen, 19 juli 2021 - De rooms-katholieke Latin Mass Society van England en Wales heeft de afgelopen dagen meer dan tachtig nieuwe leden verwelkomd. Dat heeft te maken met het besluit van paus Franciscus om het celebreren van de oude Romeinse ritus te beperken, meldt het Britse magazine The Tablet.
Lees: Paus legt oude ritus aan banden
De Latin Mass Society werd in 1965 opgericht uit ontevredenheid over de liturgische vernieuwingen door het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965).
Veel van de gemeenschappen die in het Verenigd Koninkrijk de mis in de ‘buitengewone vorm’ opdragen, hebben inmiddels bevestigd dat zij daarmee zullen doorgaan, nadat zij daarvoor toestemming hebben gekregen van hun diocesane bisschop. Daartoe behoren de Oratoria van Sint-Filippus Neri in Oxford en Birmingham, die verklaarden dat de aartsbisschop van Birmingham hun had gevraagd de toegang tot “beide vormen van de mis” te blijven waarborgen.
Paus Franciscus heeft in zijn motu proprio Traditionis Custodes bepaald dat voortaan het Romeinse Missaal van 1970 de enige uitdrukking is van het vieren van de eucharistie volgens de Romeinse ritus. Daarmee heeft hij het onderscheid tussen de ‘gewone vorm’ en de ‘buitengewone vorm’ van de Romeinse ritus opgeheven. Benedictus XVI verklaarde het Missale Romanum van Johannes XXIII uit 1962 tot ‘buitengewone vorm’; elke priester mocht van hem vrij die vorm gebruiken. Franciscus heeft dat teruggedraaid. Alleen de diocesane bisschoppen bepalen in hun eigen bisdom of de ‘oude’ of ‘Tridentijnse’ mis gevierd mag worden.
Naast de diocesane bisschop van Birminghan hebben ook die van Southwark en Arundel & Brighton reeds schriftelijk toestemming gegeven voor het vieren van de oude ritus. De aartsbisschop van Westminster (Londen), kardinaal Vincent Nichols, wil eerst Traditionis Custodes.
De bisschop van Clifton was echter een van de eersten die de toestemming aan een gemeenschap in zijn bisdom introk, en een schriftelijke instructie stuurde naar een traditionalistische kerk in Glastonbury met het verzoek de mis niet meer in de oude ritue te vieren.
De Latin Mass Society reageerde op het motu proprio aldus: “Het algemene negatieve oordeel over de buitengewone vorm en de gemeenschappen die haar vieren, lijkt volkomen ongegrond, en we zouden elke apologeet voor dit document willen uitdagen om er echt bewijs voor te leveren dat de buitengewone vorm de eenheid van de Kerk heeft ondermijnd, in vergelijking met bijvoorbeeld de viering van oosterse riten in het Westen, de speciale liturgische vieringen van het Neocatechumenaat, of de grote verscheidenheid aan liturgische stijlen die gevonden kunnen worden in de context van de gewone vorm van de Romeinse Ritus.”
Sommige Britse katholieken hebben Traditionis Custodes toegejuicht. De journalist Austen Ivereigh, die diverse boeken over paus Franciscus schreef, zei over de publicatie van het motu proprio: “Een historische dag. Een moedige stap. Een profetische daad.” Volgens hem liet Benedictus XVI in 2007 weten dat diens motu proprio Summorum Pontificum zou worden herzien als het problemen zou opleveren. “Franciscus heeft de bisschoppen van de wereld geraadpleegd en zij zeggen dat dit het geval is. Wat bedoeld was om de eenheid te bevorderen, is gebruikt om verdeeldheid en verzet tegen Vaticanum II te zaaien”, aldus Ivereigh.
De Nederlandse bisschoppen hebben nog niet gereageerd op Traditionis Custodes.