Zin in morgen op NPO Radio 5 sluit elke week af met een moment van bezinning. Deze week een overdenking van KRO-NCRV's De verwondering redacteur Amber Coomans.

'Vorige week was ik jarig. Het leuke van jarig zijn tijdens de allereerste tekenen van de lente, is dat er eigenlijk altijd sneeuwklokjes te zien zijn. Ik vind dat zulke mooie kwetsbare bloemen, en ze geven voor mij aan dat er een nieuw levensjaar aanbreekt. Het is sowieso bijzonder, deze periode van het jaar. Ik voel dat er van alles gaande is onder de nog koude grond, er wordt van alles in stilte voorbereid, maar we zien het nog niet.

'We hebben maar weinig eerbied voor het kleine, stille begin van de groei'

Bij ons mensen is het ook vaak zo dat er ondergronds van alles gebeurt, vaak nog onzichtbaar voor het blote oog. Vanbinnen gebeurt het meest, denk ik wel eens. Bij mij in elk geval wel. Net zoals de zaadjes in de bodem hebben wij mensen ook ‘kiemkracht’. Ik hou van dat woord. Het impliceert namelijk dat iets heel kleins, iets bijna onzichtbaars, enorm sterk is en eigenlijk al alles in zich draagt wat het nodig heeft om te groeien. Toch hebben we vaak weinig aandacht voor die kiemkracht in onszelf. Het groeien doen we wel graag. Maar we hebben maar weinig eerbied voor het kleine, stille begin van die groei. Terwijl dat juist het meest spannende deel is!

Ik was vorige week dus jarig, en ik voel nu heel sterk die kiemkracht in mezelf. Een nieuw levensjaar. En ik heb het mysterieuze gevoel dat er ook een nieuwe fase aanbreekt… Ik weet zelf ook niet precies wat dit betekent, of hoe die fase eruit gaat zien. Ik bevind me nog in die donkere, koude voorjaarsgrond. Maar ik weet: voordat wij die mooie sneeuwklokjes zien, is er ondergronds al het meeste werk verricht.'

Zin in morgen is elke zaterdag te beluisteren tussen 18.00 en 20.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.