Borgharen (NOS), 13 april 2025 – De Sint-Corneliuskerk in Borgharen (gemeente Maastricht) is per direct gesloten. Pastoor Paul Horsch heeft daartoe besloten omdat de houten draagconstructie van het plafond doorgerot is. Nu al komen er soms bakstenen naar beneden, maar Horsch vreest dat het monumentale gebouw kan instorten.
“Straks breekt er iets door, en dan komt er zeker méér dan een baksteen naar beneden. Veel meer”, zegt de pastoor bij L1 Nieuws. “Er moeten geen mensen in de kerk zitten als er dingen gebeuren die we niet willen.”
Monument
De Sint-Corneliuskerk, ontworpen door Johannes Kayser, werd eind negentiende eeuw gebouwd en is een gemeentelijk monument. De klok, het doopvont en de grafstenen in de kerk hebben de status van rijksmonument en zijn dus extra beschermd. Maar de bouwkundige staat van het gebouw is ronduit slecht.
De afgelopen maanden vielen er al bakstenen uit de buitenkant van de toren. Een baksteen kwam pal naast de auto terecht die de pastoor altijd bij de ingang parkeert.
Maar uit onderzoek van de Monumentenwacht Limburg, onder andere met drones, bleek onlangs dat de situatie binnen in het kerkgebouw niet veel beter is. “Op twee plekken in de kerk zitten twee houten spanten die over een lengte van één meter helemaal verrot en gespleten zijn”, aldus Horsch. Omdat de houten balken het plafond dragen, is hij extra bezorgd.
16.03.2025 - Ongeloof over instorten Wilhelminatoren
Wat er nu moet gebeuren, is nog onduidelijk. De Sint-Corneliuskerk stond al op de nominatie voor sluiting op 1 januari 2026 omdat er steeds minder bezoekers komen. Maar daarmee is het gebouw niet gered en restauratie is duur.
Geschokt
Vooralsnog richt de pastoor zich op de dagelijkse gang van zaken. Zo heeft hij de geplande vieringen voor Pasen verplaatst naar de kerk in Itteren, drie kilometer verderop. Ook vangt de pastoor enkele kerkbezoekers op die volgens hem geschokt en bedroefd reageren op het nieuws. “Er zijn mensen hier gedoopt, getrouwd en sommigen gaan elk weekend naar de kerk.”
Eerder deze maand meldde L1 Nieuws dat 13 procent van de monumentale gebouwen in Limburg “matig tot slecht onderhouden” wordt. In totaal gaat het dan om 650 (rijks)monumenten.