Vilnius (KAP) 28 juli 2022 - Patriarch Kyrill van Moskou wordt vijf jaar lang de toegang tot Litouwen ontzegd vanwege zijn steun aan de Russische oorlog tegen Oekraïne. Een maand geleden al zette het Litouwse ministerie van Binnenlandse Zaken de Russisch-orthodoxe kerkleider op de lijst gezet van mensen die tot 23 juni 2027 ongewenst zijn in het land.

Kirill ontkent de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne verleent steun aan de Russische agressie tegen het buurland, wat in strijd is met het internationaal recht, aldus het Litouwse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft inmiddels scherpe kritiek geuit op het inreisverbod. Volgens het persbureau Interfax zei een woordvoerder van het Moskouse Patriarchaat dat de Litouwse regering de rechten van haar eigen Russisch-orthodoxe burgers negeert. Hij sprak van “het loslaten van de ideeën van godsdienstvrijheid en de Europese rechtstraditie”.

Patriarch Kirill is een belangrijke bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Zijn preken in de context van de Russische invasie in Oekraïne wekten internationale verontwaardiging, zowel bij staten als kerkgenootschappen.

Litouwen is het derde land, na Groot-Brittannië en Canada, dat officieel sancties oplegt aan Kirill. De reden die de Canadese regering begin juli opgaf was dat de patriarch een “Russische desinformatie- en propaganda-agent” is. De Britse regering had medio juni reeds de tegoeden van Kirill in het Verenigd Koninkrijk bevroren en besloten hem de toegang tot het land te ontzeggen.

Litouwen had tevergeefs gelobbyd voor EU-sancties tegen de patriarch. De Hongaarse regering van Viktor Orbán verhinderde met haar veto de bestraffing van de Russische kerkleider.

Litouwen behoort samen met Estland en Letland tot het zogenoemde Balticum. Deze drie Baltische staten behoorden tussen 1940 en 1991 tot de Sovjet-Unie. In Litouwen wonen thans bijna 2,7 miljoen mensen; 5 procent van de bevolking is Russisch. 74,2 procent van de burgers van Litouwen is rooms-katholiek en 3,7 procent Russich-orthodox.