Moskou, 7 maart 2022 - Vandaag begint in de Orthodoxe Kerk de Veertigdagentijd. Bij gelegenheid daarvan hield patriarch Kirill van Moskou gisteren (‘Vergevingszondag’) in zijn kathedraal een homilie over de lente als “wedergeboorte van het leven”. Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk sprak daarbij ook over de “spirituele” betekenis van de oorlog in Oekraïne. Die strijd wordt volgens hem ook gevoerd tegen de westerse cultuur die de “zonde” van homoseksualiteit aan andere landen wil opdringen. 

“Acht jaar lang zijn er pogingen geweest om te vernietigen wat er in de Donbass bestaat”, zo begint Kirill zijn verhaal. Hij bevestigt daarmee de bewering van president Vladimir Poetin dat Ruslandgezinde burgers in de Oekraïense regio Donbass zwaar werden onderdrukt zelfs “uitgeroeid”.

“En in de Donbass”, vervolgde de patriarch, “bestaat een afwijzing, een fundamentele afwijzing van de zogenaamde waarden die vandaag worden aangeboden door diegenen die de wereldmacht opeisen. Er bestaat thans een loyaliteitstest van deze regering, een soort overgang naar die ‘gelukkige’ wereld, de wereld van de buitensporige consumptie, de wereld van de zichtbare ‘vrijheid’. Weet u wat deze test is? De test is heel simpel en tegelijkertijd verschrikkelijk: dat is een homoparade.”

Het houden van Gay Pride-optochten is volgens Kirill “een zonde die veroordeeld wordt door het Woord van God, zowel het Oude als het Nieuwe Testament”. 

“Als de mensheid erkent dat zonde geen overtreding van Gods wet is, als de mensheid ermee instemt dat zonde een optie is voor menselijk gedrag, dan zal de menselijke beschaving daar eindigen. En homoparades zijn bedoeld om aan te tonen dat zonde een van de opties is voor menselijk gedrag.”

Om “bij de club van die landen te horen” moet je volgens Kirill een homoparade houden. “Het gaat er dus om de mensen met geweld een zonde op te leggen die door de wet van God wordt veroordeeld, en dus de mensen met geweld de ontkenning van God en zijn waarheid op te leggen.”

Met zijn uitspraken voedt het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk de oorlogsretoriek van het Poetin-bewind. De oproep van diverse kerkleiders in de wereld aan zijn adres lijkt dus aan dovemansoren gericht. 

Vorige week sprak Kirill over “duistere krachten” die de (Kievse) Roes bedreigen, waarmee hij de territoriale aspiraties van Poetin legitimeerde.

Terwijl bijvoorbeeld de paus van Rome zijn afschuw over de “waanzin” van de oorlog heeft uitgesproken, houdt de patriarch van Moskou zijn kerkvolk voor dat de strijd in Oekraïne gerechtvaardigd is vanwege het verzet van de mensen in Donbass tegen het ‘culturele imperialisme’ van het Westen.