Vaticaanstad, 28 november 2021 – Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak op de eerste zondag van de advent opgeroepen tot hulp aan migranten die aan “zeer ernstige gevaren” zijn blootgesteld.

Franciscus toonde zich bedroefd over de vele doden in het Kanaal, in de Middellandse Zee en aan de grens met Wit-Rusland. Ook zei hij dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers van mensenhandel, die gefolterd worden en als slaven verkocht worden. De paus dankte vervolgens alle instellingen die bij de poging tot bevrijding van deze personen betrokken zijn.

"Gisteren had ik een ontmoeting met ik leden van migrantenverenigingen en -groepen en mensen die in een geest van broederschap hun reis delen. Ze zijn hier op het plein, met die grote vlag daar! Welkom”, zei de paus tot de menigte op het Sint-Pietersplein.

Faithfuls wave a giant patchwork with the flags of the world's countries as Pope Francis leads his Sunday Angelus prayer from the window of his office overlooking Saint Peter's Square, Vatican City, 28 November 2021. EPA/RICCARDO ANTIMIANI

“Hoeveel migranten – denkt u zich eens in – hoeveel migranten worden zelfs in deze dagen blootgesteld aan zeer ernstige gevaren, en hoeveel mensen verliezen hun leven aan onze grenzen!”

“Ik ben bedroefd over de berichten over de situatie waarin zo velen van hen zich bevinden: over hen die in het Kanaal zijn omgekomen; over hen aan de grenzen van Wit-Rusland, onder wie veel kinderen; over hen die verdrinken in de Middellandse Zee. Zoveel pijn als ik aan ze denk. Van hen die gerepatrieerd zijn naar Noord-Afrika, gevangen genomen door smokkelaars, die hen tot slaven maken: ze verkopen de vrouwen, martelen de mannen... Van hen die, ook deze week, geprobeerd hebben de Middellandse Zee over te steken op zoek naar een land van welzijn en daar, in plaats daarvan, een graf aantreffen; en zo vele anderen. De migranten die zich in deze crisissituaties bevinden, verzeker ik van mijn gebeden, en ook van mijn hart: weet dat ik altijd dicht bij jullie ben.”

“Ik doe opnieuw een hartelijk beroep op degenen die kunnen bijdragen tot de oplossing van deze problemen, met name de civiele en militaire autoriteiten, opdat begrip en dialoog uiteindelijk de overhand krijgen op elke vorm van instrumentalisering en de wil en de inspanningen gericht worden op oplossingen die de menselijkheid van deze mensen eerbiedigen. Laten we denken aan de migranten, aan hun lijden, en laten we bidden in stilte”, aldus de Heilige Vader. Hij besloot zijn toespraak met de wens dat iedereen een gezegende advent heeft.  

Encyclopedie: Advent

Op het Sint-Pietersplein staat sinds 23 november voor het veertigste jaar op een rij weer een kerstboom. Deze is afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Trentino, waar hij werd gekozen in overeenstemming met het beleid van het Vaticaan inzake duurzaamheid en respect voor het milieu. Het gaat om een 28 meter hoge rode spar (Picea abies), gekapt in de Paganella-streek in de Dolomieten aan de Italiaanse grens met Oostenrijk.

De verlichting van de kerstboom gebeurt met LED-systeem dat weinig energie verbruikt.

De boom zal tot en met zondag 9 januari 2022 blijven staan. Op die dag wordt het feest van de Doop des Heren gevierd, dat het einde van de liturgische kersttijd markeert.

De kerstboomtraditie op het Sint-Pietersplein werd in 1982 in het leven geroepen door paus Johannes Paulus II.