19-01-2020

Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak zijn hoop uitgesproken dat de Libië-top in Berlijn tot duurzame vrede leidt. 

“Er wordt vandaag in Berlijn een conferentie gehouden om de crisis in Libië te bespreken. Ik hoop van harte dat deze top, die zo belangrijk is, het begin zal zijn van een weg naar het einde van het geweld en een door onderhandelingen verkregen oplossing die leidt tot vrede en de zo gewenste stabiliteit van het land”, zei de pontifex tot de menigte op het Sint-Pietersplein. 

In de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland zijn diverse regeringsleiders en afgevaardigden van een tiental landen, internationale organisaties en strijdende partijen bijeen in de hoop een wapenstilstand te bereiken en zicht op een vredesregeling te bieden. Niet alleen Libië is verscheurd door twisten, ook de andere deelnemers aan de conferentie steunen verschillende partijen in het conflict.



De voornaamste strijdende partijen in het Noord-Afrikaanse land zijn de militair sterk in de schoenen staande krijgsheer Khalifa Haftar en de leider van de zwakke door de VN erkende regering van Fayez al-Sarraj in Tripoli. Haftar is de man uit het oosten, maar zijn troepen bedreigen inmiddels ook Tripoli in het westen.

Het olierijke land is meer dan veertig keer zo groot als Nederland. Er wonen nog geen zeven miljoen mensen. Europa heeft geholpen dictator Muammar Kaddafi in 2011 ten val te brengen, maar lijkt nu een bijrol te spelen in het land dat een springplank is voor migranten die over zee naar de EU willen.