Rome, 20 februari 2021 - Paus Franciscus heeft zaterdagmiddag de 89-jarige schrijfster en regisseuse Edith Bruck in haar woning in Rome bezocht. De visite duurde ongeveer een uur, aldus de persdienst van de Heilige Stoel.
Edith Steinschreiber werd als dochter van arme Joodse ouders op 3 mei 1931 geboren in het Hongaarse dorpje Tiszabercel. In 1944 werd ze met haar ouders, twee broers en een zus door de nazi’s naar Auschwitz gedeporteerd, waar haar moeder werd vermoord. Het gezin werd overgebracht naar Dachau, waar haar vader stierf, vervolgens naar Christianstadt en tenslotte naar Bergen-Belsen, waar in 1945 de resterende kinderen – één broer had de kampen niet overleefd – door de geallieerden werden bevrijd.
“In het gesprek met de paus kwamen de momenten van licht ter sprake die de ervaring van de hel van de concentratiekampen hadden gemarkeerd en die voor de tijd waarin we nu leven angst en hoop oproepen, waarbij de waarde van de herinnering werd onderstreept alsook de rol van de ouderen om die te cultiveren en door te geven aan de jongeren”, aldus de Vaticaanse perschef Matteo Bruni over het bezoek van Franciscus aan Edith Bruck.
De Vaticaanse krant L'Osservatore Romano plaatste afgelopen maand bij gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust (27 januari) een interview met haar. De paus was daarvan zo onder de indruk dat hij besloot haar te zijner tijd thuis te bezoeken. De schrijfster heeft een appartement in de Via del Babuino.
Lees: Paus: Holocaust kan weer gebeuren (27/1/2021)
In 1947 toen Edith 16 jaar oud was, trouwde ze met Milan Grün. Het echtpaar emigreerde naar Israël. Ze scheidden het jaar daarop. Daarna trouwde ze met Dany Roth, maar ook dat huwelijk eindigde in een echtscheiding. Daarna trouwde ze met een kennis genaamd Bruck om haar militaire dienstplicht uit te stellen; ze scheidde van hem toen ze 20 was, maar ze behield zijn achternaam. In 1954 verhuisde Edith Bruck naar Italië. Daar trouwde ze met de Italiaanse schrijver en regisseur Nelo Risi.
Bruck publiceerde in 1959 publiceerde haar autobiografie Chi ti ama così. In 1971 schreef ze haar eerste toneelstuk, Sulla Porta. In 2009 won ze met haar roman Quanta stella c'è nel cielo de Premio Viareggio, een van de voornaamste literatuurprijzen van Italië.
Bruck was een van de oprichters van het Teatro della Maddalena in Rome. Vanaf de jaren zeventig tot de jaren negentig werkte ze voor de RAI als regisseur en scenarioschrijver.