Vaticaanstad, 7 februari 2021 – Paus Franciscus heeft vandaag in zijn angelustoespraak zijn bezorgdheid geuit over Myanmar, waar 1 februari een militaire staatsgreep plaatsvond en nationaal leider Aung San Suu Kyi gevangen werd gezet.

“In deze dagen volg ik met diepe bezorgdheid de ontwikkelingen in de situatie die is ontstaan in Myanmar, een land dat ik sinds mijn apostolisch bezoek in 2017 met grote genegenheid in mijn hart draag”, zei de paus tot de tientallen gelovigen op een regenachtig Sint-Pietersplein.

“Op dit zeer delicate moment wil ik nogmaals mijn geestelijke nabijheid, mijn gebed en mijn solidariteit met het volk van Myanmar betuigen. En ik bid dat degenen met verantwoordelijkheden in het land zich met oprechte bereidheid ten dienste zullen stellen van het algemeen welzijn, ter bevordering van sociale rechtvaardigheid en nationale stabiliteit, voor een harmonieuze co-existentie. Laten we bidden voor Myanmar”, zei Franciscus, waarna hij enige momenten stilte betrachtte.

Lees: Kardinaal Bo roept op tot geweldloos verzet tegen coupplegers Myanmar (4/2/2021)

Duizenden mensen zijn vandaag op de been in Yangon, de grootste stad van Myanmar, om te demonstreren tegen de top van de krijgsmacht die de macht overnam.

Het is voor de tweede dag op rij dat er in Yangon (voorheen Rangoon) wordt gedemonstreerd. Velen droegen rode kleding, de kleur van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van de afgezette leider Aung San Suu Kyi. Actievoerders maakten ook een gebaar waarbij ze drie vingers omhoog staken. Die begroeting was ook te zien bij protesten in Thailand en is afkomstig uit de boeken- en filmreeks The Hunger Games.

De coup volgde bijna een week geleden op een eclatante verkiezingsoverwinning van de NLD in november. De stembusgang bleek een afgang voor de partij waar de militairen op hadden gerekend. Zij claimen nu verkiezingsfraude en hebben de macht weer naar zich toegetrokken. Minstens rond de 150 leden van de regering, inclusief de president Win Myint, parlementariërs, hoge ambtenaren, activisten en journalisten zijn opgepakt. Gisteren werd bekend dat ook de Australische economisch adviseur van Aung San Suu Kyi, Sean Turnell, is aangehouden.

Myanmar (de voormalige Britse kolonie Burma) werd in 1948 onafhankelijk. In 1962 werd een militaire staatsgreep gepleegd waarmee officieren een op communistische leest geschoeide totalitaire staat vestigden, die pas sinds het einde van de vorige eeuw heel langzaam vrijer werd. In november 2005 werden er voor het eerst algemene verkiezingen gehouden. Die werden gewonnen door de NLD. In april 2016 werd Aung San Suu Kyi aangesteld tot staatsraadgever, een ambt dat speciaal voor haar was gecreëerd.

Aung San Suu Kyi is de dochter van Aung San, een hoge militair die vocht voor de Birmese onafhankelijkheid en die in 1947 werd vermoord door een politieke rivaal. Vanaf 1960 verbleef zij in het buitenland. In 1988 keerde zij naar haar vaderland terug, waar ze zich inzette voor mensenrechten en democratie. Het militaire opperbevel beschouwde haar als een groot gevaar voor de status quo. Van 1989 tot 1995 had ze huisarrest. In 1991 kreeg ze de Nobelvredesprijs.