10-11-2019

Paus Franciscus zal komend jaar naar Zuid-Soedan reizen. Dat zei hij vandaag in zijn Angelustoespraak. De paus is nauw betrokken bij het vredesproces in deze jonge Afrikaanse republiek. 

“Ik richt me nu in het bijzonder tot het dierbare volk van Zuid-Soedan, die ik volgend jaar zal moeten bezoeken. Met de nog steeds levendige herinnering aan de spirituele retraite voor de autoriteiten van het land, die afgelopen april in het Vaticaan plaatsvond, wil ik iedereen die betrokken is bij het nationale politieke proces opnieuw uitnodigen in een geest van ware broederschap te zoeken naar datgene wat verenigt en naar wegen om datgene wat verdeeldheid zaait te overwinnen”, zei de Heilige Vader tot de menigte op het Sint-Pietersplein. 

“De Zuid-Soedanese bevolking heeft de afgelopen jaren te veel geleden en kijkt met grote hoop uit naar een betere toekomst, met name naar de definitieve beëindiging van de conflicten en naar duurzame vrede. Ik dring er daarom bij de verantwoordelijken op aan zonder vermoeidheid door te gaan met hun inzet voor een inclusieve dialoog in het zoeken naar een consensus voor het welzijn van de natie. Ik spreek ook de hoop uit dat de internationale gemeenschap niet zal nalaten Zuid-Soedan te begeleiden op de weg naar nationale verzoening. Ik nodig u allen uit om samen te bidden voor dit land, waarvoor ik een bijzondere genegenheid heb”, aldus de pontifex. 

Op 10 en 11 april 2019 vond in Vaticaanstad een bijzonder diplomatiek overleg plaats. Politieke aartsrivalen van Zuid-Soedan gingen aan tafel om in een sfeer van gebed en reflectie hun geschillen te bespreken. Deelnemers waren de Zuid-Soedanese president Salva Kiir Mayardit en oppositieleider Riek Machar. Opmerkelijk was dat paus Franciscus tijdens de audiëntie van het gezelschap op de knieën ging voor de politieke leiders om hun voeten te kussen. Daarmee smeekte hij hen er alles aan te doen om de gewapende conflicten te beëindigen. 

In 2011 werd Zuid-Soedan onafhankelijk van de Republiek Soedan. De eerste president werd de voormalige rebellenleider Salva Kiir. Vicepresident werd Riek Machar, maar die werd in 2013 door Kiir aan de kant geschoven. Het gevolg was een burgeroorlog, die naar schatting meer dan 300.000 mensen het leven kostte. Het conflict werd veroorzaakt door etnische vijandschappen, corruptie en economische malaise. Kiir behoort tot het Dinka-volk, terwijl Machar lid is van het Nuer-volk. Daarbij is Kiir rooms-katholiek en Machar presbyteraans.

Paus Franciscus had eerder het plan opgevat om in 2017 samen met de anglicaanse primaat, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, naar Zuid-Soedan te gaan. Maar die reis kon niet doorgaan omdat de veiligheid van de beide kerkleiders niet gegarandeerd kon worden.