Rome, 15 maart 2023 – Paus Franciscus heeft vandaag tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie gesproken over het lot van de met uitzetting bedreigde orthodoxe gemeenschap in het Holenklooster (Pechersk Lavra) in Kyiv. Hij riep de strijdende partijen op om religieuze plaatsen te respecteren.

Oekraïne zet kerk met Russische banden uit Holenklooster  (11 maart 2023)

“Ik denk aan de orthodoxe zusters van de Kiev Lavra. Ik vraag de strijdende partijen om religieuze plaatsen te respecteren. Godgewijde zusters, mensen die zich toewijden aan het gebed – van welke denominatie dan ook – staan achter Gods volk”, zei Franciscus vanochtend tegen de pelgrims op het Sint-Pietersplein.

Met deze uitspraak zorgde de paus voor verwarring. Hij sprak over kloosterzusters, terwijl het in het Holenklooster uitsluitend om mannelijke religieuzen gaat.

Het patriarchaat van Moskou reageerde maandag woedend op het besluit van de Oekraïense regering over het voornaamste heiligdom van de oosters-orthodoxie. Patriarch Kirill van Moskou drong er in een verklaring bij religieuze leiders en internationale organisaties op aan “alles in het werk te stellen om de gedwongen sluiting van het klooster, die zal leiden tot een schending van de rechten van miljoenen Oekraïense gelovigen, te voorkomen”. Zijn oproep was onder meer gericht aan paus Franciscus, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, de Koptisch-orthodoxe paus Tawadros, VN-secretaris-generaal António Guterres en VN- hoge commissaris voor de mensenrechten Volker Türk.