Mytilini, 5 december 2021 - Paus Franciscus heeft wederom uitgehaald naar de manier waarop in Europa wordt omgegaan met migranten. Dat deed hij tijdens een bezoek aan het Griekse eiland Lesbos, waar vele duizenden migranten in kampen verblijven.
De paus, die werd vergezeld door de Griekse president Katerina Sakellaropoulou, omschreef de verwaarlozing van migranten als de “schipbreuk van de beschaving”. “In Europa zijn er mensen die volhouden dat het probleem een zaak is die hen niet aangaat.”
Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk sprak meerdere migranten voorafgaand aan een gebed in kamp Mavrovouni.
In het tijdelijke kamp wonen 2300 mensen, die er zijn ondergebracht nadat een brand het overvolle kamp Moria in de as had gelegd. Volgens Franciscus is er sinds zijn vorige bezoek vijf jaar geleden aan Lesbos weinig veranderd op het gebied van migratie en is de Middellandse Zee vanwege de gevaarlijke oversteek van migranten van Noord-Afrika naar Europa nog altijd een “een grimmige begraafplaats zonder grafstenen”.
Een dag eerder uitte de paus in Athene ook al kritiek op Europa, dat volgens hem een “motor van solidariteit” zou moeten zijn als het gaat om het opnemen van migranten. In plaats daarvan is Europa “geblokkeerd en ongecoördineerd, verscheurd door nationalistisch egoïsme” en wordt er tijd gerekt.
Bij het vorige bezoek aan Lesbos nam de paus twaalf Syrische vluchtelingen met hem mee naar Italië. Voordat hij naar Griekenland ging, bezocht de paus eerst nog Cyprus. Daar maakte hij bekend dat vijftig migranten naar Italië kunnen worden overgeplaatst.