Rome, 3 mei 2023 - Paus Franciscus heeft de Billingsmethode voor natuurlijke gezinsplanning geprezen als “een waardevol instrument” voor gehuwde stellen dat ook voorziet in noodzakelijke voorlichting over de betekenis van de echtelijke daad. Daarmee bevestigde de Heilige Vader de kerkelijke leer dat de seksuele vereniging is voorbehouden aan een man en een vrouw die met elkaar getrouwd zijn.
De Billingsmethode werd in de vorige eeuw bedacht door het Australische artsenechtpaar John en Evelyn Billings als anticonceptiemethode. Daarbij bepalen vrouwen aan de hand van hun vaginale slijm of ze zwanger kunnen worden of niet. De effectiviteit van deze methode is echter niet duidelijk.
“In de tweede helft van de vorige eeuw, toen het farmacologisch onderzoek voor vruchtbaarheidscontrole zich uitbreidde en de anticonceptiecultuur in opmars was, deden John en Evelyn Billings zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelden zij een eenvoudige, voor vrouwen en echtparen toegankelijke methode voor natuurlijke kennis van de vruchtbaarheid, die hen een waardevol instrument bood voor een verantwoord beheer van de voortplantingskeuzes”, zei de paus in een boodschap van 28 april aan een conferentie over de Billingsmethode.
“In die jaren leek hun benadering misschien verouderd en minder betrouwbaar in vergelijking met de vermeende onmiddellijkheid en veiligheid van farmacologische interventies. Toch is hun methode nog steeds actueel en uitdagend gebleken”, aldus Franciscus.
Volgens de paus heeft de Billingsmethode aangezet tot “een serieuze bezinning” op “de noodzaak van onderwijs in de waarde van het menselijk lichaam, een geïntegreerde en integrale visie op de menselijke seksualiteit, het vermogen om de vruchtbaarheid van de liefde te koesteren, zelfs wanneer deze niet vruchtbaar is, de opbouw van een cultuur die het leven verwelkomt en manieren om het probleem van de demografische ineenstorting aan te pakken”.
De boodschap van de paus was gericht aan de deelnemers aan een internationaal congres getiteld ‘De Billings Revolutie 70 jaar later’, gehouden op 28 en 29 april in Rome.
De Catechismus van de Katholieke Kerk zegt dat sterilisatie en kunstmatige anticonceptie “moreel onaanvaardbare middelen” zijn om de geboorte te regelen, terwijl “periodieke onthouding, dat wil zeggen de methoden van geboorteregeling gebaseerd op zelfobservatie en het gebruik van onvruchtbare perioden, in overeenstemming is met de objectieve criteria van de moraal”.
Paus Franciscus: “In een wereld die gedomineerd wordt door een relativistische en gebagatelliseerde visie op de menselijke seksualiteit, lijkt een serieuze opvoeding op dit gebied steeds noodzakelijker. Het vereist een antropologische en ethische benadering waarin leerstellige kwesties worden onderzocht zonder onnodige vereenvoudigingen of starre conclusies.”
Franciscus haalde Humanae vitae (1968) aan, de encycliek van paus Paulus VI over geboortebeperking. Die zegt dat de menselijke geslachtsdaad twee morele betekenissen heeft die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: vereniging en voortplanting. “Wanneer deze twee betekenissen bewust worden bevestigd, wordt de vrijgevigheid van de liefde geboren en versterkt in de harten van de echtgenoten, waardoor zij bereid zijn nieuw leven te verwelkomen. Ontbreekt dit, dan wordt de ervaring van seksualiteit verarmd, gereduceerd tot sensaties die snel naar zichzelf verwijzen, en haar dimensies van menselijkheid en verantwoordelijkheid gaan dan verloren”, aldus de huidige paus.