05-07-2020
Paus Franciscus heeft vandaag in zijn Angelustoespraak de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geprezen voor het aannemen van een resolutie die oproept tot een wereldwijd staakt-het-vuren. 

De VN-Veiligheidsraad nam woensdag voor het eerst een resolutie aan die de coronapandemie betrof. Het gaat om een oproep aan alle partijen die verwikkeld zijn in gewapende conflicten. De raad wil dat zij hun vijandelijkheden staken omwille van humanitaire hulpverlening aan slachtoffers en gedupeerden van de coronacrisis. 

“Deze week heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen met maatregelen om de verwoestende gevolgen van het Covid-19-virus aan te pakken, met name voor gebieden die al door een conflict zijn getroffen”, zei de paus tot een kleine menigte op het Sint-Pietersplein. 

“De oproep tot een wereldwijd en onmiddellijk staakt-het-vuren is prijzenswaardig, omdat het vrede en veiligheid mogelijk maakt die noodzakelijk zijn voor urgente humanitaire hulpverlening. Ik hoop dat dit besluit doeltreffend en snel zal worden uitgevoerd in het belang van de vele mensen die lijden. Moge deze resolutie van de Veiligheidsraad een moedige eerste stap in de richting van een vreedzame toekomst worden”, aldus Franciscus.

In de betreffende resolutie van de Veiligheidsraad wordt gesproken over humanitaire pauzes van minstens negentig opeenvolgende dagen. De strijd tegen jihadistische groeperingen hoeft overigens niet te worden gestaakt. 

De VN-resolutie werd opgesteld door Frankrijk en Tunesië. Er zou drie maanden zwaar over zijn onderhandeld. Tijdens de onderhandelingen dreigde zowel China als de VS een veto uit te spreken. Washington verzette zich tegen een verwijzing naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat de crisis volgens de Amerikaanse regering slecht heeft aangepakt. China zou juist hebben gehamerd op het belang van de WHO. De landen zouden na bemiddeling door Indonesië uiteindelijk genoegen hebben genomen met een compromistekst, die unaniem is aangenomen.

De Tunesische VN-ambassadeur sprak woensdag over een “historische prestatie”. Deskundige waarnemers zijn echter kritisch. Zij vragen zich af of gehoor zal worden gegeven aan de oproep en denken dat het gebakkelei over de tekst ten koste gaat van de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad.

De resolutie is in elk geval een ondersteuning van het pleidooi van VN-topman António Guterres. Die riep in maart op tot een wereldwijde wapenstilstand. De secretaris-generaal werd daarin ondersteund door paus Franciscus.