Rome, 14 juni 2022 – Paus Franciscus wil patriarch Kirill van Moskou opnieuw omhelzen en hoopt hem in september te ontmoeten in Kazachstan. Dat heeft hij onlangs gezegd tegen pater Antonio Spadaro, hoofdredacteur van het jezuïetentijdschrift La Civiltà Cattolica, die dat vervolgens doorgaf aan de Italiaanse krant La Stampa. Opvallend is dat de paus zich met betrekking tot de oorlog in Oekraïne keert tegen het zwart-witdenken.  

“Ik ben er gewoon op tegen de complexiteit te reduceren tot het onderscheid tussen goed en slecht, zonder te redeneren over wortels en belangen, die zeer complex zijn. Terwijl wij de wreedheid en de wreedheid van de Russische troepen zien, mogen wij de problemen niet vergeten om te trachten ze op te lossen”, zei de paus volgens Spadaro.

Paus ontmoet Kirill wellicht in Kazachstan 

Franciscus herinnert eraan dat de Russen meenden dat na de invasie van Oekraïne alles binnen een week gedan zou zijn. “Maar ze misrekenden zich. Zij vonden een dapper volk, een volk dat worstelt om te overleven en dat een geschiedenis van strijd heeft.”

Opmerkelijk is dat Franciscus, zoals hij wordt gequoot door Spadaro, de breed gedeelde perceptie van de oorlog vergelijkt met het luisteren naar het sprookje van Roodkapje. “Roodkapje was goed en de wolf was de slechterik. Maar hier zijn er geen metafysische good guys en bad guys, op een abstracte manier. Er ontstaat iets globaals, met elementen die sterk met elkaar verweven zijn.”

Vervolgens sprak de paus over de mogelijkheid dat de Russische agressie door de NAVO zou uitgelokt. “Een paar maanden voor de oorlog begon, ontmoette ik een staatshoofd, een wijze man, die heel weinig spreekt, heel wijs. En na gesproken te hebben over de dingen waar hij over wilde praten, vertelde hij me dat hij erg bezorgd was over de manier waarop de NAVO zich ontwikkelde. Ik vroeg hem waarom, en hij zei: ‘Ze blaffen aan de poorten van Rusland. En zij begrijpen niet dat de Russen imperialistisch zijn en geen enkele vreemde mogendheid tot zich toelaten’. Hij concludeerde: ‘De situatie zou tot oorlog kunnen leiden.’ Dit was zijn mening. Op 24 februari begon de oorlog. Dat staatshoofd was in staat om de tekenen te lezen van wat er gebeurde.”

In zijn anti-oorlogstoespraken noemt paus Franciscus nooit Rusland of president Poetin bij name. Dat leverde hem kritiek op. Sommige waarnemers leggen het uit als een strategie van de Heilige Stoel om de diplomatieke lijnen met het Kremlin open te houden.