Vaticaanstad, 5 juni 2022 – Paus Franciscus heeft vandaag in zijn Regina Caeli-toespraak op de Zondag van Pinksteren de verantwoordelijken van de oorlog in Oekraïne met de grootse urgentie opgeroepen de wapens neer te leggen. De pontifex beschrijft de agressie tegen Oekraïne als een anti-Pinksteren. Maar ook ditmaal noemt hij Rusland en Poetin niet bij name.

“Dierbare broeders en zusters, met Pinksteren werd Gods droom van de mensheid werkelijkheid; vijftig dagen na Pasen ontmoetten volkeren die verschillende talen spraken elkaar en verstonden elkaar. Maar nu, honderd dagen na het begin van de gewapende agressie tegen Oekraïne, is de nachtmerrie van de oorlog, die de ontkenning is van Gods droom, opnieuw neergedaald over de mensheid: volkeren die botsen, volkeren die elkaar doden, volkeren die uit hun huizen worden verdreven in plaats van nader tot elkaar te worden gebracht”, zei de paus tot de menigte op het Sint-Pietersplein.

“En terwijl de razernij van vernietiging en dood voortwoedt en conflicten oplaaien die een escalatie aanwakkeren die voor iedereen steeds gevaarlijker wordt, hernieuw ik mijn oproep aan de leiders van de naties: laat de mensheid alstublieft niet ten onder gaan! Voer de mensheid niet naar de ondergang, alstublieft!”

Franciscus dringt bij de verantwoordelijken aan op het voeren van “echte onderhandelingen”. Die moeten leiden tot een staakt-het-vuren en een duurzame oplossing van het conflict. “Laat de wanhopige roep van de lijdende bevolking worden gehoord – we zien het elke dag in de media – laat het menselijk leven worden gerespecteerd en de gruwelijke vernietiging van steden en dorpen in Oost-Oekraïne een halt worden toegeroepen. Laten we alstublieft onvermoeibaar blijven bidden en streven naar vrede.”

De paus sprak ook over die andere brandhaard in de wereld die tot grote misère leidt: Jemen. Daar brak in 2014 een burgeroorlog uit nadat de door Iran gesteunde Houthi-rebellen de hoofdstad in 2014 hadden ingenomen en de Jemenitische regering, geholpen door Saoedi-Arabië, een tegenactie begon. Volgens de VN heeft deze strijd aan zeker 150.000 mensen het leven gekost. Op 2 juni werd bekendgemaakt dat de wapenstilstand tussen de strijdende partijen, die op 2 april van kracht ging, twee maanden langer blijft gelden.

“Ik heb met voldoening vernomen dat de wapenstilstand in Jemen met nog eens twee maanden is verlengd”, zei Franciscus. “God zij dank en u ook. Ik hoop dat dit teken van hoop een verdere stap kan zijn naar de beëindiging van dit bloedige conflict, dat een van de ergste humanitaire crises van onze tijd heeft veroorzaakt. Laten we alstublieft niet vergeten aan de kinderen van Jemen te denken: vernietiging door honger, gebrek aan onderwijs, gebrek aan alles. Laten we aan de kinderen denken!”

Leonard Melki en Thomas George Saleh

De Heilige Vader zei verder dat er gisteren in de Libanese hoofdstad Beiroet twee kapucijnen zijn zaligverklaard. Het gaat om de paters Leonard Melki en Thomas George Saleh (zie foto). Zij werden in respectievelijk in 1915 en 1917 in Turkije uit geloofshaat vermoord. “Deze twee Libanese missionarissen gaven, in een vijandige context, blijk van een onwankelbaar vertrouwen in God en zelfopoffering voor hun naaste. Hun voorbeeld versterkt ons christelijk getuigenis. Ze waren jong, nog geen 35 jaar oud. Laten we applaudisseren voor deze nieuwe zaligen”, aldus Franciscus tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein op deze Pinksterzondag.

Vanochtend werd in de Sint-Pietersbasiliek de hoogmis van het hoogfeest van Pinksteren opgedragen. De hoofdcelebrant was niet de paus maar curiekardinaal Giovanni Battista Re, de deken van he Kardinalencollege. Paus Franciscus, die wel aanwezig was, sprak zittend in een rolstoel de homilie uit (zie foto). Hij klaagt al enige tijd over pijn in zijn rechterknie.

Pope Francis, seated in a wheelchair following knee treatment, celebrates Pentecost Mass on June 5, 2022 at St. Peter's Basilica in The Vatican.