Rome, 30 oktober 2024 – Paus Franciscus heeft vandaag in zijn catechetische toespraak tijdens de wekelijkse algemene audiëntie parochies opgeroepen om er alles aan te doen dat jongeren na hun vormsel actief deel blijven nemen aan het kerkelijk leven.
In zijn geloofsuitleg zei de paus dat het vormsel in de loop der eeuwen is uitgegroeid tot een eigenstandig initiatieritueel. “Dit is niet de plaats om deze zeer complexe geschiedenis na te gaan”, zei Franciscus. Vervolgens citeerde hij uit de Catechismus voor volwassenen van de Italiaanse Bisschoppenconferentie. Daar staat onder meer dat het vormsel voor elke gelovige is wat Pinksteren is voor de hele kerk.
Sacrament van de groei
“Als dus het doopsel het sacrament van de geboorte is, dan is het vormsel het sacrament van de groei. Daarom is het ook het sacrament van het getuigenis, omdat dit nauw verbonden is met de volwassenheid van het christelijk bestaan”, aldus de Italiaanse catechismus.
“Het probleem is hoe ervoor te zorgen dat het sacrament van het vormsel in de praktijk niet gereduceerd wordt tot een laatste ritus, dat wil zeggen, het sacrament van vertrek uit de Kerk”, zei Franciscus.
De Heilige Vader zei dat het vormsel in parochies vaak wordt ervaren als een afscheidsritueel. “Want als jonge mensen het eenmaal gedaan hebben, gaan ze weg, om vervolgens terug te keren voor het huwelijk.”
Geen einde maar begin
Franciscus drukte de pelgrims op het Sint-Pietersplein op het hart dat het vormsel juist de markering van een begin is, “het begin is van een actieve deelname aan het leven van de Kerk”.
De pontifex erkent dat dit gezien de ontkerkelijking in vele hedendaagse samenlevingen “misschien onmogelijk lijkt”. Toch “moeten we niet ophouden om ernaar te blijven streven” dat jongeren na hun vormsel geholpen worden te groeien in het geloof.
Franciscus voegde eraan toe dat “het nuttig kan zijn om bij de voorbereiding op het sacrament geholpen te worden door lekengelovigen die een persoonlijke ontmoeting met Christus hebben gehad en een echte ervaring van de Geest”. Volgens hem zijn er genoeg gelovigen die dat zelf bij hun eigen vormsel hebben ervaren.
Allerheiligen
Na zijn catechese sprak de paus zijn begroetingen uit aan de diverse aanwezige pelgrimsgroepen. Daarbij zei hij onder meer: “Mijn gedachten gaan uit naar de jongeren, de zieken, de ouderen en de pasgetrouwden. We zijn nu dicht bij het Hoogfeest van Allerheiligen: ik nodig u uit om dit feest van het liturgische jaar mee te beleven, waarin de Kerk ons wil herinneren aan een aspect van haar werkelijkheid: de hemelse glorie van de broeders en zusters die ons zijn voorgegaan op de reis van het leven en die nu, in de visie van de Vader, in gemeenschap met ons willen zijn om ons te helpen het doel te bereiken dat op ons wacht.”
Oorlog
Aan het einde riep Franciscus de pelgrims op om voor vrede te blijven bidden. “Oorlog groeit! Laten we denken aan de landen die zo lijden: de gekwelde Oekraïne, Palestina, Israël, Myanmar, Noord-Kivu en zoveel landen die in oorlog zijn. Laten we bidden voor vrede! Vrede is een geschenk van de Heilige Geest en oorlog is altijd – altijd, altijd – een nederlaag. In oorlog wint niemand; iedereen verliest. Laten we bidden voor vrede, broeders en zusters. Gisteren zag ik dat 150 onschuldige mensen met machinegeweren beschoten werden: wat hebben kinderen met oorlog te maken? Gezinnen? Zij zijn de eerste slachtoffers. Laten we bidden voor vrede. En aan allen mijn zegen!”