2Doc: Verdacht (HH)

Datum: 14 apr 2020 om 23:10

In de documentaire Verdacht van filmmaakster Nan Rosens doen Nederlanders verslag van hun soms bizarre en onthutsende ervaringen met de politie, waarbij hun huidskleur hen tot verdachte maakt.

De hoofdpersonen in Verdacht verschillen in leeftijd en afkomst en hebben uiteenlopende beroepen: installateur, leraar, advocaat, militair, politieagent. Ze hebben echter één overeenkomst: de politie wil op straat regelmatig van ze weten wie ze zijn, wat ze op die plek doen en waar ze naar toe gaan. Wat is de impact van deze staande houdingen door de politie op deze burgers?

Onontkoombaar en recht in de lens beantwoorden de hoofdpersonen in Verdacht de vraag: ‘Welke ervaring met de politie is jou het meest bij gebleven?’ De een vertelt over de vernedering ten overstaan van zijn moeder, de ander hoe hij is uitgemaakt voor aapje en nog een ander hoe zijn broek van zijn lijf is getrokken door collega-agenten.

Verdacht werpt een indringende blik op hoe het voelt om bij voorbaat verdacht te zijn: de onmacht, irritatie, vernedering, vervreemding en de woede. Desondanks portretteert Rosens de hoofdpersonen niet als slachtoffers. "Zij beschrijven hun ervaringen met etnisch profileren en politiegeweld, wat zij feitelijk hebben meegemaakt en hoe zij zich daarover voelen. Deze mensen voeren een emancipatiestrijd in de hoop verandering in de samenleving teweeg te brengen”, aldus de documentairemaakster.

Verdacht ging vrijdag 28 september 2018 in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Wij hebben deze film geprogrammeerd omdat etnisch profileren moet stoppen”, aldus de programmeur van het Nederlands Film Festival.

Verdacht is gemaakt door Nan Rosens in samenwerking met Controle Alt Delete, een organisatie die zich inzet tegen etnisch profileren en vóór eerlijke en effectieve politiecontroles.  

2Doc: Verdacht (herhaling), dinsdag 14 april om 23:10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880