We leven in een wereld van water, zonder kunnen we niet leven. Water is ook op oneindig veel manieren te gebruiken. Maar hoe gaan we er mee om? Deze vraag staat centraal in de tweede aflevering van KRO-NCRV’s Ruimteschip Aarde, een zesdelige documentaireserie waarin André Kuipers ons meeneemt in het magische gevoel dat je krijgt als je vanuit de ruimte naar de aarde kijkt. Het besef hoe alles met elkaar verbonden is. Een unieke blik op Nederland.  De aflevering ‘Nederland Waterland’ is vanavond om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

In deze aflevering zien we hoe Rijkswaterstaat ons waterstelsel dirigeert. Wat veel mensen misschien niet weten is dat de modernste technieken en onze Deltawerken niets waard zijn zonder de hulp van eeuwenoude molens en sluizen. Samen vormen zij een complex verdedigingssysteem tegen het overtollige water. Opvallend is dat de bever hetzelfde doet in zijn leefomgeving. Ook is te zien hoe bierbrouwende ‘hightech’ monniken hun afvalwater zuiveren met de nieuwste technieken. En biologen op Bonaire nieuw koraal kweken. Vorige week ging de serie Ruimteschip Aarde van start met het thema licht, inmiddels is deze eerste aflevering al meer dan een miljoen keer bekeken.

André Kuipers: Wij hebben soms teveel water in ons land, maar gek genoeg heeft ons land ook vaak een tekort aan water. Zeker nu we te maken hebben met de opwarming van de aarde. Veel rivieren en meren drogen op, gletsjers verdwijnen. We moeten beter voor ons water zorgen. Schoon en zoet water wordt steeds zeldzamer op onze planeet”.

‘Nederland Waterland’
In de tweede aflevering van Ruimteschip Aarde kijkt André Kuipers met andere experts naar het belang van water en hoe wij op een nieuwe manier met ons water om kunnen gaan. Gasten als boswachter Tim Hogenbosch en antropoloog Rianne van Voorst bespreken welke impact teveel of een te weinig water heeft voor mensen, dieren en planten en leggen gevolgen uit waar je niet direct bij stil staat. Zo heeft de grote hoeveelheid wildaanrijdingen op de Veluwe te maken met dieren die de steeds drogere zandgronden verlaten om voedsel te zoeken. Daarnaast komen er diverse innovatieve oplossingen aan bod, zoals dijkversterking in Nederland en het kweken van nieuw koraal. Bioloog Auke Florian Hiemstra licht toe waarom koraal ook wel ‘de hotspot van biodiversiteit’ wordt genoemd. Ook reizen we af naar ons koninkrijk, naar Saba, het grootste natuurgebied van Nederland. Daar maken we kennis met marine bioloog Djan Mattijsen, zij houdt zich bezig met de voortplanting van zee-egels, ook wel de grasmaaiers van het rif genoemd. Zij laat zien hoe deze bijzondere dieren het koraal kunnen redden. Door ze als mens een klein beetje te helpen.

Over Ruimteschip Aarde
In de zesdelige documentaireserie Ruimteschip Aarde werpt astronaut André Kuipers samen met andere experts en verteller Kim van Kooten een unieke blik op Nederland en onze natuur. Het magische gevoel waarmee hij terugkeerde op aarde wil hij doorgeven aan een groot publiek. De high end documentaireserie van KRO-NCRV zoomt in op onze leefwereld en zit boordevol fascinerende ruimte-, satelliet- en natuurbeelden. Ook zijn bijzondere verhalen te zien van het complexe, maar prachtige ecosysteem van dieren, planten en mensen. “Wij zijn onderdeel van de natuur, alles hangt met elkaar samen. Als je je dat realiseert ga je misschien, net als ik, anders naar de aarde kijken”, aldus André Kuipers. De andere thema’s die aan bod komen in de afleveringen van Ruimteschip Aarde zijn water, bodem, lucht, natuur en de mens. Via deze thema’s wordt het unieke en complexe ecosysteem getoond op een manier die we nog niet kennen.  

Postcodetool
Speciaal voor Ruimteschip aarde is een innovatieve online tool ontwikkeld waarmee satellietdata wordt gekoppeld aan postcodes. Deze week, in het kader van het thema water, kan je ontdekken of je in de toekomst droge voeten houdt.  In de postcodetool zijn maar liefst elf miljoen gebouwen in 3D opgenomen. Ook staan er veel tips en weetjes in. De 3D-tool is te vinden  via de website ruimteschipaarde.kro-ncrv.nl.

Ruimteschip Aarde, vanaf woensdag 22 februari t/m 5 april wekelijks* om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. De complete serie is te zien op NPO Plus.
*Op 15 maart geen uitzending, wegens de Provinciale Staten verkiezingen. 

Programma

Ruimteschip Aarde

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880