Brandpunt: Verslaafd aan slaappillen

Datum: 23 feb 2016 om 20:25

Naar schatting een miljoen Nederlanders slikt slaap- en kalmeringsmiddelen. Een groot deel daarvan is dusdanig verslaafd aan de pillen dat ze niet meer zonder kan en haar heil zoekt in het illegale circuit. Brandpunt ontdekt een levendige handel dat het kinderlijk eenvoudig is om aan de pillen te komen, zonder een doktersvoorschrift.

De verslaving aan slaap- en kalmeringspillen wordt ook wel een verborgen verslaving genoemd. De middelen worden makkelijk en veelvuldig voorgeschreven maar zijn veel verslavender dan men denkt. Al binnen een paar weken kunnen patiënten niet meer zonder. Ervan afkicken staat volgens deskundigen gelijk aan afkicken van heroïne. Nederlandse huisartsen moeten volgens de huisartsenrichtlijnen patiënten helpen om af te bouwen, maar laten dit vaak na. En dus zoeken de patienten hun heil in het illegale circuit.

Aart Zeeman en Hans van der Steeg bestellen via het internet bij schimmige dealers de medicijnen. Ook gaan ze naar België, waar ze bij drie apotheken in één straat zonder problemen doosjes oxazepam meekrijgen. Een patiënt die jarenlang slaap- en kalmeringsmiddelen slikte tot ze haar huis niet meer uit durfde vertelt hoe ze zo verslaafd raakte.

Programma

Brandpunt+

Kijkers/luisteraars kunnen met vragen/opmerkingen terecht bij het Klant Contact Centrum:
E: info@kro-ncrv.nl
T: 035-6726880